izvor: wikimedia commons

Živela REPUBLIKA!

REPUBLIKANCI U BRITANIJI TRAŽE REFERENDUM: Čim kraljica umre da se ukine monarhija

Svet31.10.2017. 10:06h 10:06h

Pokret republikanaca u Britaniji je još 2016. godine najavio da će da pokrene kampanju u kojoj će da zahtevaju referendum o budućnosti monarhije u Britaniji odmah posle smrti kraljice Elizabete.

Republika, samonikli "grasroot" pokret koji je prošle godine imao oko 5.000 članova i više od 35.000 pristalica, tvrdi da monarhija u Britaniji nije "bezopasna turistička atrakcija" kako mnogi misle, već da je to sistem koji iza sebe ima dugu istoriju zloupotreba javnog novca i uplitanja u politiku.

U izjavi koju je pokret na svom veb sajtu objavio uoči prošlog kraljičinog rođendana piše da taj događaj "dodatno podseća da je podrška monarhiji u stvari odavno postala ništa drugo nego podrška kraljici" dok ružičasti baner pored teksta sa natpisom poručuje "Gospođo Vindzor, srećan rođendan". Ispod čestitke stoji haštag #IdiSaVlasti (#StopTheReign).

"Tražimo referendum što pre. Najbolje vreme je vreme između kraljičine sahrane i krunisanja princa Čarlsa. To je trenutak u kojem će većina građana da vidi promenu monarha. To je trenutak u kojem možemo da kažemo, čekajte malo, ovo je 21. vek. Ako želimo novog šefa države, možda bi bilo dobro da možemo da glasamo za ili protiv."  kaže za list Indipendent izvršni sekretar Republike,  Grejem Smit, i dodaje da će to da bude čudno iskustvo za mnoge, budući da monarh postaje ličnost oko koje, po sadašnjim pravilima, ne može da bude nikakve debate.

"Videćemo šta znači nasleđivanje vlasti u praksi. Zato i tražimo da to bude pravolinijski referendum, takav da uspostavlja ustavnu republiku. Možda ćemo da pobedimo, možda da izgubimo, ali ćemo svakako među javnim mnjenjem da pokrenemo debatu o monarhiji.", završava Grejem.

A kako su prošle godine kraljici čestitali rođendan Dejvid Kameron i Džeremi Korbin, možete da pogledate u ovom video klipu.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti