izvor: pixabay.com

Putin predložio da se tenzije na poluostrvu smire ulaganjem u infrastrukturne projekte

Rusija ulazi u igru: gasovod i pruga ka Severnoj Koreji

Svet07.09.2017. 17:25h 17:25h

Povezivanjem železnice, gasnih linija i luka Rusija obezbeđuje svoje trajno političko prisustvo u politici Korejskog poluostrva

Severnu Koreju bi trebalo da uključimo u zajedničke projekte, kako bi smirili tenzije na tom poluostrvu, izjavio je Vladimir Putin na plenarnoj sednici Istočnog Ekonomskog Foruma.
"Severnu Koreju bi trebalo postepeno da uključujemo u regionalnu saradnju. Rusija ima nekoliko pripremljenih predloga, među kojima je izgradnja zajedničke železnice koja bi povezala Koreju sa trans-sibirskom železničkom mrežom, a zatim i povezivanje kraka gasovoda ka lukama u Severnoj Koreji." predložio je Putin. 
"Imamo mnogo toga da ponudimo i smatramo da nije produktivno to što se oko Sevrne Koreje pravi histerija i militarizuje atmosfera. To ne vodi priču u dobrom pravcu. Pjongjang smatra da je nuklearno oružje jedina njihova odbrana. Da li mislite da će da ga se odreknu dobrovoljno?" upitao je predsedni Ruske Federacije.
Putin je istakao da je strah Koreje opravdan, u svetlu dešavanja u Iraku, u kojem su, pod izgovorom oružja za masovno uništenje, Sjedinjenje Države eliminisale čitavo rukovodstvo te zemlje, i okupirale je u procesu.
"Ali, ako shvatimo da vlasti u Severnoj Koreji rade to što rade, i da nisu nimalo glupi kada povlače takve poteze, nego da upravo i očekuju određenu reakciju, onda se pitam zašto vi pristajete na tu igru? Valjda ste do sada razumeli da ne možete da ih uplašite." dodao je Putin.
"Rusija i Južna Koreja se slažu da sve nesporazume moramo da rešavamo diplomatskim sredstvima. Činjenica je da se nesporazumi između dve Koreje neće rešavati nuklearnim oružjem. Prema tome, pitanje je zašto se od Severne Koreje traži nešto na šta ta država nije pristala u sporazumu 2005. Nije čudo da su stvari ponovo došle u ovu tačku. Ali, ukoliko prekinemo da ulažemo i ekonomski investiramo u ovaj region, situacija će još više da se pokvari." zaključio je Vladimir Putin.

Borba.rs
Komentari

Najvažnije vesti