izvor: Vladimir Kud, flickr

Raskrsnica puteva

RUSKO-AMERIČKI SASTANAK O UKRAJINI BIĆE U BEOGRADU! Sastaju se Volker i Surkov

Svet06.10.2017. 12:36h 12:36h

Specijalni izaslanik SAD Kurt Volker i pomoćnik ruskog predsednika Vladislav Surkov sastaju se 7. oktobra u Beogradu. Kako navode iz Stejt departmenta, tema razgovora je implementacija sporazuma iz Minska.

Portparol Stejt department potvrdio je za Glas Amerike da će se specijalni izaslanik SAD za okončanje sukoba u Donbasu, Kurt Volker i pomoćnik ruskog predsednika Vladislav Surkov sastati 7. oktobra u Beogradu.

Kako navode iz Stejt departmenta, tema razgovora je implementacija sporazuma iz Minska. Volker je juče na svom Tviter nalogu najavio beogradski sastanak sa pomoćnikom ruskog predsednika u Beogradu."Sastaću se s ruskim kolegom u oktobru u Beogradu, kako bi razgovarali o bržoj implementaciji (sporazuma iz) Minska i o obnavljanju teritorijalnog integriteta Ukrajine," naveo je.
Sporazum iz Minska iz februara 2015. previdja prekid vatre u istočnom delu Ukrajine, Donbasu i dalji korake da se okončaju sukobi ali u velikoj meri nije primenjen.

Ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič rekao je za Radio Slobodna Evropa da pretpostavlja da je Beograd izabran za mesto sastanka zato što je Surkov na listi sankcija Evropske unije zbog čega mu je zabranjen ulazak u zemlje članice. ; Na pitanje veruje li da će razgovori Volkera i Surkova imati pozitivan rezultat, ambasador Ukrajine je rekao da to ne može znati jer nije uključen u pregovore, ali da se nada napretku.

"Naravno, nadamo se da će biti postignut neki napredak, a za našu zemlju napredak znači suverenitet Ukrajine u okviru svih granica – i na istoku zemlje, uključujući i Krim kao deo Ukrajine", rekao je Aleksandrovič.
Bivši ambasador Srbije u Belorusiji i član Foruma za medjunarodne odnose ;Srećko Djukić ;ocenio je za RSE da najavljeni susret predstavnika SAD i Rusije u Beogradu može biti znak za "nadu da bi problem ukrajinskog intergriteta mogao da se pokrene sa mrtve tačke".

"Ohrabrenje za to možda daje i saglasnost za formiranje snaga u okviru Saveta bezbednosti koje bi pratile lica OEBS-a koja nadgledaju primirje i prekid vatre na teritoriji Ukrajine, Donjecka i Luganska i sve do granice sa Rusijom. Činjenica da je to Rusija inicirala pobudjuje na razmišljanje da će možda biti nekih novih ideja na ovom sastanku", rekao je Djukić.

Ovo će, posle sastanka u Minsku 21. avgusta ove godine, biti drugi susret Volkera i Surkova. Volker je odbio da se sastane sa Surkovom u Rusiji.
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije nije se još oglasilo ovim povodom. Srbija je početkom septembra preuzela predsedavanje Forumu za bezbednosnu saradnju OEBS, a šef diplomatije Ivica Dačić je predstavljajući program predsedavanja rekao da će ukrajinska kriza i zalaganje za okončanje neprijateljstava i sprovodjenje svih odredaba Minskih sporazuma biti jedna od tema.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti