Izvor: pixabay.com

Sirija je odbacila izveštaj UN u kome se njene vazdušne snage optužju da su koristile hemijski gas sarin 

Sirija: Laž je da smo koristili bojne otrove

Svet08.09.2017. 21:52h 21:52h

UN Komisija je zasnovala svoj izveštaj na sakupljenim satelitskim slikama, snimcima, fotografijama, medicinskim beleškama i više od 300 intervjua

Sirija je odbacila izveštaj UN u kome se njene vazdušne snage optužju da su koristile hemijski gas sarin da napadnu civile, nazivajući ga politički motivisanim i neosnovanim.
U saopštenju obavljenom danas u zvaničnoj novinskoj agenciji sirijska vlada je navela da ne poseduje hemijsko oružje i da smtra upotrebu tog oružja "moralnim kriminalom koji je samo za osudu".
Istažitelji Ujedinjenih nacija saopštili su juče da su našli čvrste dokaze da je avion napravljen u Rusiji koji su koristile vazdušne snage sirijskog predsednika Bašara Asada izveo napad bojnim otrovom sarinom u kojem su proletos ubijena najmanje 83 civila. Napad je navodno izvršen u aprilu na grad Kan Šeikun koji je bio u rukama pobunjenika.
UN Komisija za istragu o Siriji je zasnovala svoj izveštaj na informacijama sakupljenim iz satelitskih slika, video snimaka, fotografija, medicinskih beleški i više od 300 intervjua.
Sirijska vlada dovodi u pitanje nalaze izveštaja navodeći da su zasnovani na informacijama od "terorista i njihovih agenata u regionu" i navela je da odbacuje izveštaj komisije.

Borba.rs
Komentari

Najvažnije vesti