izvor: wikimedia commons

Izrael i Sirija zaoštravaju

SIRIJA OBORILA IZRAELSKI F16! IZRAEL UZVRATIO VAZDUŠNIM NAPADIMA

Svet10.02.2018. 13:02h 13:02h

Izrael je obeležio 12 potencijalnih meta na teritoriji Sirije i pokrenuo vazdušne napade. U odgovoru na napad, sirijski PVO je ispalio 24 rakete zemlja-vazduh i oborio jedan F16.

Sirijske snage tvrde da su oborile izraelski F16 koji je narušio njihov vazdušni prostor. Izrael tvrdi da je avion imao zadatak da napadne Iranske dronove smeštene u Siriji.

Izraelsko vazduhoplovstvo je pokrenulo napade na objekte u Siriji u kojima su smešteni iranski dronovi pošto je u ranim jutarnjim časovima u subotu 10. februara 2018., borbeni helikopter presreo i oborio iransku bespilotnu letelicu iznad teritorije države Izrael.

Izrael:

"Voljni smo, spremni i sposobni da nanesemo teške gubitke svakome ko nas napadne, ali ne želimo da situacija eskalira u rat", izjavio je portparol odbrambenih snaga države Izrael, pukovnik Jonatan Konrikus.

"Ovo je odbrambeni čin, na koji nas je naterala agresija iranske bespilotne letelice na naš vazdušni prostor", dodao je Konrikus.

Ministarstvo odbrane Izraela tvrdi da su izraelski mlaznjaci pretrpli masovan PVO napad.

Izrael je obeležio 12 potencijalnih meta na teritoriji Sirije i pokrenuo vazdušne napade. U odgovoru na napad, sirijski PVO je ispalio 24 rakete zemlja-vazduh i oborio jedan F16.

Ovo je prvi put da je oboren izraelski F16, od kako su ti avioni ušli u naoružanje vazduhoplovstva te države, 1980. godine.

Izraelska vojska je viđena na mestu pada aviona kako prikuplja ostatke oborene letelice. Piloti koji su upravljali letelicom su se uspešno katapultirali, a nezvanične informacije govore da je jedan od njih ranjen.

Sirija:

Vojna alijansa koja podržava predsednika Sirije, Bašara al-Asada tvrdi da je priča o iranskoj letelici iznad Izraela laž, da su dronovi leteli iznad teritorije Sirije u borbi protiv terorista Islamske države i da će od sada Izrael da se suoči sa ozbiljnim i teškim posledicama.

Sirene za uzbunu oglašavaju od jutros vazdušnu opasnost širom dela Golanske visoravni pod kontrolom odbrambenih snaga države Izrael.

 

Borba
Komentari

Najvažnije vesti