izvor: Joan Campderrós-i-Canas, flickr

Katalonija glasa

SLIKA KATALONIJE PRED REFERENDUM! Zdravo REPUBLIKO, ZDRAVO Evropo!(VIDEO)

Svet30.09.2017. 09:45h 10:30h

Iako je nejasno šta bi to Katalonija trebalo da bude, atmosfera pred referendum je eksplozivna, a katalonci spremni da podrže svoju vladu

Katalonija je izlepljena plakatima "DA" (Si), na kojima piše "Zdravo republiko" (Hola Republica), "Zdravo Evropo" (Hola Europa), a atomsfera u Barseloni više nego zapaljiva. Mnogi Katalonci su na prozorima, terasam i izlozima istakli katalonske zastave i poziv za glasanje "Da".

Španska vlada tvrdi da je referendum ilegalan, i policijskim akcijama je plenila glasačke listiće i drugu opremu, čak i hapsila ministre regionalne vlade Katalonije, ali uzalud.

Sve su veći izgledi da se održi feferendum, na kojem se ne zna ni broj glasača, ni kolika je potrebna većina, niti koji je minimum glasova. Ipak, vlada Katalonije tvrdoglavo jurca u politički eksperiment, podržana od dobrog dela katalonaca. 

Sve više se šuška i o projektu "Velike Katalonije" koji propagira ujedinjenje regija Katalonije, Valensije i Balearskih ostrva u jednu republiku. Te regije povezuje zajednički jezik, koji se, ironično, u svakoj regiji zove drugačije.

Da li će kraljevina Španija uspeti da zaustavi stvaranje republike Katalonije, ostaje da se vidi.

Nervoza u EU

Vlade širom Evrope prate situaciju oko održavanja sutrašnjeg referenduma za nezavisnost španske pokrajine Katalonije tiho i nervozno, ocenjuju svetske agencije. Snažna podrška referendumu mogla bi da ohrabri druge evropske regione sa secesionističkim sklonostima da se odluče na sličan korak, što bi stvorilo nove izazove za Evropsku uniju, navodi agencija Asošiejted pres. Škotska, belgijski region Flandrija i Farska ostrva su samo neki od regiona sa jakim pokretima za nezavisnost. Evropski lideri, uprkos političkim tenzijama iza kulisa, izbegavaju da zauzmu politički stav oko Katalonije.

Tišina EU je naročito očigledna posle niza poziva katalonskih zvaničnika da evropski zvaničnici direktno posreduju u sporu katalonskih zvaničnika i centralne vlasti u Madridu.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti