izvor: Heinrich-Böll-Stiftung, flickr, Džorž Soroš

Vol Strit Džurnal

SOROŠEV GAMBIT! Prebacio 18 miljardi dolara u fond za otvoreno društvo

Svet18.10.2017. 14:11h 14:11h

Soroš je počeo svoje političke aktivnosti 1979. godine, navodeći borbu protiv komunizma kao glavni razlog

Finansijer Džordž Soroš prebacio je 18 milijardi dolara iz svoje investicione firme u Fondaciju za otvoreno društvo, piše danas američki dnevnik Vol strit džurnal, dodajući da je on prebacivanjem većeg dela svog bogatstva transformisao i fondaciju i investicionu firmu kroz koju je zaradio bogatstvo.

Fondacija za otvoreno društvo je sada postala druga najveća organizacija posle fondacije koju su osnovali Bil i Melinda Gejts.
Soroš sada deli odgovornost za strateške odluke svoje investicione firme sa komitetom za investicije Fondacije a novopostavljena direktorka zadužena za investicije u firmi Don Fitzpatrik odgovara direktno tom komitetu.

Izvori bliski Sorošu su izjavili Vol strit džurnalu da on nema planova da koristi novac fondacije za investicije već će koristiti sopstveni novac. Soroševa firma vredi 26 milijardi dolara, tvrdi dnevnik.

Soroš je počeo svoje političke aktivnosti 1979. godine, navodeći borbu protiv komunizma kao glavni razlog a 1984. godine je uspostavio fondaciju u svojoj rodnoj Mađarskoj da bi pomogao otvorena društva u zemljama pod autoritarnom vlašću.

Fondacija za otvoreno društvo sada ima 40 predstavništava širom sveta. Neimenovani predstavnik Fondacije je izjavio da je kroz tu organizaciju isplaćeno 14 milijardi dolara.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti