izvor: Elentir, flickr

Španija sprečava referendum

ŠPANSKA POLICIJA SPREČAVA REFERENDUM! Civilna nacionalna garda upala u centar za brojanje glasova

Svet30.09.2017. 14:34h 14:34h

Zadatak je bio da se onesposobi softver koji je obezbeđivao povezanost više od 2.300 glasačkih mesta u Kataloniji i prikupljanje rezultata, a omogućavao je i onlajn glasanje

Najviši zvaničnik Vlade Španije u Kataloniji Enrik Miljo izjavio je danas da je nacionalna Civilna garda ušla u prostorije Katalonskog centra za komunikacije i tehnologiju i onesposobila tehnološku infrastrukturu za glasanje i brojanje glasova na sutrašnjem referendumu.
Na taj način sutrašnje izjašnjavanje građana Katalonije učinili smo "apsolutno nemogućim", rekao je Miljo, prenosi AP.
On je precizirao da agenti Civilne garde nisu prekršili zakon, jer su radili po nalogu nadležnog suda.
Zadatak je bio da se onesposobi softver koji je obezbeđivao povezanost više od 2.300 glasačkih mesta u Kataloniji i prikupljanje rezultata, a omogućavao je i onlajn glasanje, objasnio je Miljo.
Prema njegovim rečima, posle akcije Civilne garde potpuno je nemoguće organizovati referendum onako kako je građanima obećala regionalna Vlada Katalonije.

U Madridu demonstracije protiv referenduma u Kataloniji

Hiljade ljudi sa španskim zastavama je demonstriralo danas u Madridu za jedinstvo Španije uoči referenduma o nezavisnosti Katalonije, raspisanom uprkos zabrani. Demonstranti su se okupili na madridskom trgu Sibeles na poziv konzervativne Fondacije za zaštitu španske nacije. Noseći španske zastave, vikali su "Katalonija je deo Španije" i "ja sam Španac, Španac, Španac".
Neki su skandirali i "Pućdemona u zatvor". Karles Pućdemon je šef katalonske separatističke vlade koji je raspisao referendum uprkos zabrani španske vlade i Ustavnog suda.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti