izvor: Marco, flickr, wikimedia commons

Pravi "KUM"

TOTO RINA UMRO U ZATVORU! Ozloglašeni šef sicilijanske mafije preminuo u 87. godini

Svet17.11.2017. 11:18h 11:18h

Salvatore Rina poznat i kao Toto Rina, rođen 16. novembra 1930, Corleone, Sicilija, bio je član i prvi čovek Cosa Nostre do hapšenja 1993. godine.

Sa devetnaestt godina je kao član lokalne bande u Corleoneu počinio ubistvo u obračunu za šta je odležao 6 godina u zatvoru. Po izlasku iz zatvora nastavlja sa kriminalnim delatnostima. 1950-ih godina u Corleoneu je glavni bos bio Michele Navarra. Toto je sa svojom bandom isplanirao Navarrino ubistvo za koga su radili. Posle njegovog ubistva Rina postaje glavni mafijaški faktor u gradu. Sa grupom mafijaša kao Bernardo Provencano,Luciano Legio i Antonio Calderone odlaze u Palermo kojim nameravaju da zavladaju. Tada postaju poznati pod nazivom Corleonesi, grupa čiji će članovi postati prvi ljudi Mafije.

Posle velikih ratova Mafije 1981.-1983. izaći će kao pobednik jer će veliki bosovi biti pohapšeni i osuđeni. Tada on sklapa najveće poslove sa drogom. I ubrzo se penje do prvog čoveka mafije. Tada počinje velika anti-kampanja protiv njega. Tada se kao najveći borci protiv mafije ističu Giovanni Falcone i Paolo Borselino.

U maju 1992. po naredbi Tota Rine ubijen je Govanni Falcone. Na autoputu za Palermo na jednom mostiću preko kog je prelazio auto put Rinine plaćene ubice postavile su pola tone dinamita. U trenutku kada je auto prelazio na to mesto bomba je aktivirana. Poginuli su Falcone njegova žena i tri telohranitelja. U julu iste godine u Palermu postavljena je bomba u automobil Paola Borselina, pri čemu je poginuo on i još pet policajaca. U januaru 1993. godine policija je uspela da locira kako Rina uz pratnju svog vozača izlazi iz svoje kuće u Palermu.

Specijalne snage uhapsile su ga kada se auto zaustavio na semaforu. U početku je poricao da je on vođa mafije ali je sud to uspeo da dokaže. Optužen za više od stotinu ubistava, Toto Rina je osuđen je u nekoliko procesa na dve a docnije i tri doživotne robije.

Rina je imao problema sa bubrezima i sa srcem i nedavno je imao dve operacije, nakon čega je bio u indukovanoj komi, preneo je AP. Ministarstvo pravde je u četvrtak dozvolilo članovima njegove porodice da ga posete u bolnici u kojoj je jutros i preminuo.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti