izvor: International Council for Science, flickr

Tragedija

UBIO SE SIN FIDELA KASTRA

Svet02.02.2018. 12:19h 12:19h

Kastrov sin, Fidel Dijaz-Balar, izvršio je samoubistvo, posle nekoliko meseci depresije, i pored terapije i lekarskog nadzora.

Kastrov sin, Fidel Dijaz-Balart, izvršio je samoubistvo, posle nekoliko meseci depresije, i pored terapije i lekarskog nadzora.

Najstariji sin fidela kastra izvršio je samoubistvo 1. februara, izveštavaju kubanski mediji. Fidel Kastro Dijaz-Balart, kako je glasilo puno ime bivšeg predsednika Kube, podigao je ruku na sebe, posle nekoliko meseci lečenja od depresije.

Dijaza Balarta, nekoliko meseci je lečila grupa kubanskih lekara. Kastro mlađi koji je zbog svoje velike sličnosti ocu dobio nadimak Fidelito, bio je primljen u bolnicu zbog teške depresije a posle je nastavio lečenje van bolnice.

Njegova Majka je Mirta Dijaz-Balart, žena koja je pripadala pre-revolucionarnoj kubanskoj "aristokratiji", a sa kojom se Kastro oženio u mladosti, pre nego što se otisnuo u revolucionare. Kastro se razveo od Mirte neposredno pre početka Kubanske revolucije.

Dijaz-Balart je rođen 1949. godine. Školovao se u Sovjetskom savezu, gde je završio fiziku i specijalizovao se za nuklearnu fiziku. Kao nuklearni fizičar bio je jedno vreme zadužen za upravljanje nuklearnim programom Kube, bio je direktor programa za izgradnju Huaraga nuklearne elektrane, između 1980. i 1992. godine. Dijaz-Balar je, do smrti, bio potpredsednik Kubanske akademije nauka i savetnik kubanske vlade za naučna pitanja.

Iza sebe je ostavio suprugu, ruskinju Natašu Simonovu, sa kojom je imao troje dece, Mirtu Mariju, Antonija i Hoze Raula.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti