izvor: Charity Organisation, flickr

Okupacija u cilju profita

UN sastavljaju listu ilegalnih stranih firmi u okupiranim palestinskim teritorijama

Svet31.01.2018. 17:11h 17:11h

Dok jedni nazivaju rad UN pravljenjem "crne liste" pristalice provere tvrde da kompanije moraju da budu odgovorne za aktivnosti u palestinskim naseljima pod kontrolom oružanih snaga države Izrael

Kancelarija UN za ljudska prava je saopštila danas da je 206 kompanija, uglavnom izraelskih i američkih, podvrgnuto proveri njihove poslovne prakse koja uključuje jevrejska naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, nelegalnim po medjunarodnom pravu.

U dugo očekivanom izveštaju je navedeno da se radi o složenom zadatku bez presedana, sastavljanju liste koji su neki kritičari označili crnom i znakom navodnog neobjektivnosti u UN u odnosu na Izrael i da je za to potrebno više resursa. Pristalice medjutim smatraju da kompanije moraju biti odgovorne za svoje aktivnosti u naseljima, tvrdeći da takve aktivnosti utiču na nepravdu prema Plestincima.

U danas objavljenom izveštaju na 16 strana ne pominje se ni jedna kompanija po nazivu. Navedeno je jedino da je kontaktirano 64 firmi, ali da se imena neće objavljvati dok se ne kontaktira svih 206.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti