Foto ICTY

Skandal

VELIKA SRAMOTA! SUD U BOSNI OSLOBODIO NASERA ORIĆA KRIVICE! 

Svet09.10.2017. 11:57h 12:02h

Oslobođen od optužbe da je ubio tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Bivši komadant Teritorijalne odbrane Armije Republike Bosne i Hercegovine (BiH) Naser Orić oslobođen je, pred Sudom BiH, optužbi za zločin na području Srebrenice i Bratunca 1992. godine.

Prvostepenom presudom optužbi je oslobođen i Sabahudin Muhić, bivši pripadnik TO Armije RBiH, prenosi N1 BIH. Orić i Muhić bili su optuženi da su učestvovali u ubistvima tri srpska zarobljenika u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u januaru 2016. godine. Tokom procesa pred Sudom BiH saslušano je oko 30 svedoka, nekoliko veštaka.

Orićeva odbrana po okončanju procesa je tvrdila da nije dokazano ništa od onoga što mu se stavilo na teret, a Orić se izjasnio da nije kriv.
Orića je Haški tribunal 2008. godine pravosnažno oslobodio optužbi za zločine u Srebrenici.
Odbrana je od Haškog tribunala tražila obustavu postupka protiv Orića, s obzirom da mu je za te zločine već suđeno međutim taj zahtev je odbijen.

Naser Orić uhapšen je 10. juna 2015. na granici Francuske i Švajcarske po zahtevu Republike Srbije, koja je za njim raspisala poternicu 2014. godine.

Srbija i BiH su poslale zahtev za njegovo izručenje. Izručen je BiH, nakon čega mu je Sud BiH odredio mere zabrane, a Orić se branio sa slobode.

Inače, Orić je i u Haškom tribunalu bio optužen za zločine počinjene na području Srebrenice i okolnih sela u od decembra 1992. do marta 1993. godine.
Prvostepeno je osuđen na dve godine zatvora 2006. godine, ali je Apelaciono veće 2008. godine oslobodilo Orića nalazeći da prvostepeno veće nije imalo sve neophodne dokaze da Orić bude osuđen po komandnoj odgovornosti.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti