izvor: Amir Farshad Ebrahimi, flickr

Teritorija bez vlasti

VLADA PALESTINE SE SASTALA POSLE TRI GODINE! Hamas ne želi razoružanje

Svet03.10.2017. 12:08h 12:08h

Fatah, s druge strane, neće da dozvoli da situacija bude slična kao u Libanu gde je ekstremistički Hezbolah najjači, a civilna vlada prividno upravlja.

Palestinska vlada se danas sastala u pojasu Gaze, prvi put od 2014. godine, u očekivanju da se ostvari povratak medjunarodno priznate Palestinske uprave na tu teritoriju koju kontroliše islamski ekstremistički Hamas.Sednicom vlade predsedava palestinski premijer Rami Hamdalah koji predstavlja sekularni Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa u pokušaju pomirenja s rivalskim Hamasom posle deset godina pogubnih nesporazuma.

Hamdalah je u ponedeljak doputovao sa Zapadne obale, gde dominira Abasova partija, u pratnji desetina najviših zvaničnika, savetnika i bezbednjaka.
To je njegova prva poseta od 2015, a cilj je da se pripremi teren za prenos odgovornosti, bar civilnih, sa Hamasa na Palestinsku upravu, navodi Frans pres.
Hamas je sredinom 2007. godine u Gazi pobedio snage lojalne Fatahu. Svi pokušaji pomirenja od tada, uglavnom posredstvom Egipta, nisu urodili plodom.
 
Medjutim, okolnosti su se izmenile jer je pojas Gaze osiromašio zbog blokade Egipta i Izraela, a nezaposlenost se povećala na skoro 50 procenata, navodi agencija AP. Jedna od ključnih prepreka pred naporima za pomirenje su borci koje kontroliše Hamas, a ima ih oko 15.000 do 20.000, navodi američka agencija. Oni, kako se veruje, nemaju želju da se podrede Abasovoj komandi i odreknu borbe protiv Izraela protiv kojeg su triput ratovali.

Fatah, s druge strane, neće da dozvoli da situacija bude slična kao u Libanu gde je ekstremistički Hezbolah najjači, a civilna vlada prividno upravlja.
Palestinci nameravaju da osnuju svoju državu i na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom. Njihova podela bila je u poslednje vreme jedna od glavnih prepreka mirovnom sporazumu. Izrael je osvojio te teritorije u Šestodnevnom ratu 1967. godine, ali se iz Gaze povukao 2005.

Hamas je sada ponudio da sve nadležnsti vlade poveri Hamdalahu. Očekuje se da će njegovi ministri danas početi da preuzimaju vladina ministarstva, a u Kairu koji posreduju pomirenju, će se nastaviti pregovori o težim pitanjima u narednim nedeljama. Hamdalah je najavio da će prioritet biti rekonstrukcija Gaze koja se oporavlja od trećeg rata hamasovaca s Izraelom 2014. godine, koji je trajao 50 dana.

Hamas koji Izrael SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom, raspustio je svoju vladu u senci u septembru, pošto su Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati uveli ekonomski bojkot njegovog glavnog donatora - Katara.
 

Borba
Komentari

Najvažnije vesti