izvor: Kent Clark, flickr

Zimbabve, Harare

VOJNI UDAR U ZIMBABVEU! Vojska preuzima institucije. Pucnjava i tenkovi u Harareu (VIDEO)

Svet15.11.2017. 12:26h 12:26h

Teška artiljerijska paljba mogla se čuti u severnim delovima glavnog grada Harare rano u sredu.

Vojska je preuzela kontrolu u Zimbabveu. Armija te države saopštila je danas da drži u pritvoru predsednika te zemlje Roberta Mugabea i njegovu suprugu Grejs, kao i da obezbeđuje vladine zgrade i patrolira ulicama prestonice Hararea, prenosi AP.

Nakon što je preuzela državnu televiziju, portparol vojske je najavio da su na meti ljudi bliski g. Mugabe-u koji su izazivali "socijalnu i ekonomsku patnju".

Teška i artiljerijska paljba mogla se čuti u severnim delovima glavnog grada Harare rano u sredu. Vojska se tenkovima probija kroz grad. 

Očevidac je kazao Rojtersu da su vojnici i oklopna vozila blokirala puteve koji vode ka vladinim zgradama, parlamentu i sudovima u centru prestonice Hararea, kao i da je video da stanovništvo nedaleko odatle stoji u redovima ispred banaka. Vojnici su tokom noći zauzeli sedište državne televizije ZBC i prema rečima izvora Rojtersa savladali neke od zaposlenih, poručivši ostalima da "ne brinu" pošto su tu došli da bi samo zaštitili televiziju.

Izjava koju je uživo pročitao general, negira da je to bio državni udar. Robert Mugabe, 93, dominirao je na političkoj sceni osiromašene zemlje od nezavisnosti od Velike Britanije. Britansko ministrastvo spoljnih poslova savetovalo je Britancima da je "trenutno u Harareu sigurno ostati kod kuće ili tamo gde su smešteni sve dok situacija ne postane jasnija", dok je američka ambasada u Harareu savetovala američkim građanima u Zimbabveu da ne napuštaju smeštaj do daljnjeg.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti