izvor: Barcelona En Comú, flickr

Kriza u Španiji

ZA SECESIJU KATALONIJE KRIVA JE ŠPANSKA VLAST! Demokratija se ne brani motkama tvrdi Pablo Iglesijas

Svet01.10.2017. 23:38h 23:38h

Predsednik Katalonije Karles Pudždemon rekao da su otvorena vrata za unilateralno proglašenje nezavisnosti Katalonije

"Današnji dan nade i patnje je doneo pravo građanima Katalonije na nezavisnu državu u formi republike. Španska vlada je danas ispisala sramne stranice u svom odnosu prema Kataloniji" izjavio je predsednik Katalonije Karles Pudždemon.

Rezultati glasanja na referendumu koji nije odobrila vlada Španije biće poznati za koji dan. Katalonski predsednik Karles Pudždemon rekao je da će Katalonija proglasiti nezavisnost za 48 sati, ako se gradajani tako izjasne na referendumu.

Nacionalna katalonska skupština (ANC) pozvala je danas regionalnu vladu u Kataloniji da proglasi nezavisnost od Španije posle nasilnih policijskih akcija u sprečavanju referenduma. Lider ANC-a Žordi Sančez rekao je okupljenima na glavnom gradskom trgu u Barseloni da se nada da će uskoro videti "radjanje nove katalonske države".

Katalonski ogranak levičarske stranke Podemos zatražio je danas od međunarodne zajednice da osudi, kako su naveli, nasilje i brutalnost španskih vlasti tokom referenduma u Kataloniji.

"Ako Evropska unije i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker zatvore oči pred onim što se dešava u Kataloniji, onda će biti jasno da oni podržavaju represiju, nasilje i brutalnost", kaže se u saopštenju katalonskog Podemosa.

Istovremeno, lider Podemosa Pablo Iglesijas je poručio da se "demokratija ne brani motkama".

"Danas je vladajuća Narodna partija nanela nepopravljivu štetu Španiji, ne samo Kataloniji. Većina španskih građana želi dijalog i mir", napisao je Iglesijas na Tviteru.

Iglesijas je naveo da "ako nešto razbije Španiju, to će biti jer Narodna partija i oni koji je podržavaju u parlamentu i dalje uništavaju demokratiju".

AFP prenosi da je Iglesijas uz poruku objavio i fotografiju povređenih ljudi, od kojih su neki krvarili.

Na to je reagovao portparol Narodne partije Fernando Martines-Mailjo koji je, braneći stav vlade u Madridu, istakao da su "jedino katalonski predsednik Karles Pudždemon, katalonska vlada i njeni partneri odgovornost za ono što se danas dešava u Kataloniji".
 

Borba
Komentari

Najvažnije vesti