izvor: wikimedia commons

Misija okončana

ZATVARA SE HAŠKI TRIBUNAL! Sud ispunio svoj zadatak

Svet19.10.2017. 16:58h 17:15h

Simpozijumom proslavljaju kraj rada tribunala zapamćenog po tome što je umesto da stavi tačku na međusobne sukobe, svojom pristrasnošću i amaterizmom ojačao šoviniste širom jugoslovenskog prostora.

Predsednik Haškog suda Karmel Agius predstavio je 24. i poslednji Godišnji izveštaj Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i potvrdio da će Međunarodni sud ispuniti svoj mandat i formalno zatvoriti svoja vrata 31. decembra 2017.

Predsednik Međunardnog krivičnog suda za Jugoslaviju (MKSJ) Agius u sredu je po poslednji put obratio Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija U svom poslednjem obraćanju Generalnoj skupštini kojom predsedava predsedavajući Generalne skupštine Miroslav Lajčák, u svojstvu predsednika Tribunala, Agius je u ime Tribunala i sva tri njegova čelna čoveka, zahvalio državama članicama UN na kontinuiranoj podršci i pomoći tokom više od 24 godine postojanja tog suda- On im je čestitao na viziji koju su imali kada su osnovali Trinunal 1993. godine.

"Ponosan sam što predstavljam instituciju koja je imala aktivnu ulogu u unapređenju principa i ciljeva Povelje, i još jednom ponavljam našu privrženost tim idealima i nastavku borbe protiv nekažnjivosti za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti", reko je on.

Prema njegovim rečima, sve do poslednjeg trenutka pre nego što Međunarodni sud zatvori svoja vrata, mi ćemo nastaviti da naglašavamo svoju poruku međunarodnoj zajednici da počinioci takvih zločina moraju biti izvedeni pred lice pravde.

Agius je podsetio na doprinos Međunarodnog suda regionu bivše Jugoslavije, posebno u vezi s razvojem specijalizovanih sudova za ratne zločine, i naglasio potrebu za pružanjem kontinuirane pomoći relevantnim institucijama i akterima na terenu.

Govoreći o preostalom pravosudnom radu, Agius je rekao da će zahvaljujući "čvrstoj rešenosti" Međunarodnog suda poslednja prvostepena presuda u predmetu Mladić i poslednja presuda po žalbi u predmetu Prlić i drugi biti izrečene 22.
i 29. novembra 2017.

On je pohvalio rad i posvećenost sudija, čelnih ljudi i osoblja Tribunala, pripisujući napredak ostvaren od prethodnog godišnjeg izveštaja njihovoj istrajnosti, izuzetnim naporima i izvrsnom radu.

Agius je takođe izvestio Generalnu skupštinu o naporima Međunarodnog suda da obezbedi efikasno zatvaranje, koje će služiti kao primer drugim institucijama koje će u budućnosti morati da smanjuju obim rada.

Agius se osvrnuo na niz završnih skupova pod nazivom Dijalozi o nasleđu MKSJ, koji su osmišljeni kako bi se obezbedio dugoročni uticaj Međunarodnog suda nakon njegovog zatvaranja.

Napomenuo je da će vrhunac tih skupova biti održavanje skupa u Njujorku, 4. decembra, nakon čega će se u Hagu održati završni skupovi, koji će se sastojati od Simpozijuma 18. decembra i Ceremonije zatvaranja 21. decembra, navodi se u saopštenju.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti