izvor: izvor: Schulerst, wikimedia commons

Demokratija u praksi

GRAD KOJI JE UVEO KRIPTOVALUTE, DIGITALNE IDENTITETE I DIREKTNU DEMOKRATIJU! (VIDEO)

Tech03.12.2017. 12:12h 12:13h

Uprava švajcarskog grada Zug omogućila je svakom od 30 hiljada stanovnika da otvori svoju digitalnu ličnu kartu, na etereum blokčejn softveru.

Grad Zug u Švajcarskoj je uveo upotrebu kriptovaluta poput bitkoina i etereuma, tako da građani mogu da ih koriste jednako kao i svaki drugi novac. U gradu su postavljene i automatske menjačnice u kojima vlasnici kriptomoneta mogu da ih zamene za švajcarske franke.

Ali, tu nije kraj, budući da je uprava grada omogućila svakom od 30 hiljada stanovnika da otvori svoju digitalnu ličnu kartu, na etereum blokčejn softveru.

Na taj način građani imaju apsolutno zaštićene digitalne identitete i lične podatke, budući da ne postoji centralni autoritet koji po otvaranju može da pristupi identitetu i čita lične podatke.

Građani će moći da koriste digitalne lične karte za pristup društvenim mrežama, internet servisima, za plaćanje i kontrolu svojih finansija ali i za digitalno glasanje, kako referendumsko tako i o svim pitanjima vezanim za upravu grada i svojih lokalnih zajednica, što je, u suštini, direktna demokratija u praksi.

Grad Zug je već poznat van Švajcarske i kao "Kripto dolina" zato što mnoštvo ljudi koji su u poslu sa kriptovalutama živi u ovom gradu.

Grad će 2018. godina da raspiše referendum o tome za koje će sve servise građani moći da koriste svoje blokčenjn digitalne lične karte.

Glasanje će naravno da bude digitalno, i onlajn.

This Swiss city is the first in the world to issue blockchain ...

Become a digital citizen. Read more: http://wef.ch/2jkg7bg

Posted by World Economic Forum on Sunday, November 26, 2017

Borba
Komentari

Najvažnije vesti