izvor: space videos, youtube

Počinje svemirska trka

LANSIRANA NAJVEĆA RAKETA ZA LET U SVEMIR: USPEH ILONA MASKA (VIDEO)

Tech07.02.2018. 11:06h 11:37h

Raketa, koja je poletela iz Svemirskog centra "Kenedi" na Floridi, visoka je 70 metara, a snagu joj daje devet „Merlin“ motora.

Kompanija "Spejseks“ američkog milijardera i inovatora Ilona Maska uspešno je lansirala raketu "Falkon hevi“, iz Svemirskog centra "Kenedi" na Floridi u utorak 6. februara 2018. godine. Falkon hevi je među najsnažnijim raketama za let u svemir na svetu. U kompaniji navode da bi ovo mogao da bude veliki korak napred u ambicioznom planu da ljudi u bliskoj budućnosti zakorače na površinu Marsa.

Raketa, koja je poletela iz Svemirskog centra "Kenedi" na Floridi, visoka je 70 metara, a snagu joj daje devet „Merlin“ motora. Radi se o 27 manjih potisnika, zahvaljujući kojima "Falkon hevi“ u orbitu može da ponese do 63 tone tereta. Ukoliko se raketa pokaže kao uspešna, Mask može da računa da u svojoj floti ima raketu dovoljno snažnu za slanje čoveka na Mars.

"Sve ovo mi i dalje deluje nestvarno." Izjavio je Ilon Mask na konferenciji za novinare, koja je održana odmah po uspešnom lansiranju rakete. 

Raketa je ponela zanimljiv tovar. U pitanju je crveni automobil Ilona Maska "Tesla", proizvod istoimene kompanije u njegovom vlasništvu. Na prednjem sedištu automobila je lutka obučena u jedno od Spejseks svemirskih kombinezona. Automobil i lutka će da kruže oko sunca nekoliko stotina miliona godina. Tokom poletanja i dalje, u modulu će stalno da se "vrti" pesma "Starmen" Dejvida Bouvija.

"Sve to je blesavo i zabavno, ali blesave i zabavne stvari su izuzetno značajne. Gotovo perfektna operacija " Izjavio je ilon mask i dodao da mu skoro besprekorni učinak koji je zabeležio "Falkon hevi" daje dodatno samopouzdanje da će ovakav dizajn sistema za letove u svemir da radi. 

"Želim da verujem da će ovaj poduhvat da motiviše druge kompanije da postave sebi ambiciozne ciljeve za osvajanje svemira. Potrebna nam je nova svemirska trka. Trke su uzbudljive," zaključio je Ilon Mask. 

Borba
Komentari

Najvažnije vesti