50 godina robotike

Pola veka veštačke inteligencije u Srbiji

Tech19.12.2017. 12:06h 12:09h

Od 21. decembra u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu održava se izložba posvećena pionirskim koracima u ovoj oblasti

Mislite da su roboti sjajna stvar? Onda će vas ova informacija zasigurno obradovati. 

Malo je poznato da pravi pioniri humanoidne robotike i nisu iz dalekog Japana - već iz Beograda! 

Najstarija laboratorija za robotiku u Jugoistočnoj Evropi bila je u Institutu Mihajlo Pupin i otvorena je pre 50 godina. Tim povodom će u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu 21. decembra biti otvorena izložba "Rođenje humanoidne robotike: 50 godina Centra za robotiku Instituta Mihajlo Pupin". 

Izložbom koju je priredio kustos muzeja Ivan Stanić ukazuje se na značaj ovog Centra i sva ona istraživanja koja su sprovođena sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. 

U ovom Centru su se rodile ideje i teorije koje su, kako se navodi u saopštenju, "Zajedno sa praktičnim dostignućima uticale na razvoj i tok svetske robotike, posebno u Japanu, SAD, Rusiji i Francuskoj". 

Poseban doprinos svetskoj robotici Centar je dao na polju humanoidne robotike: Upravo u Pupinu kreirani su novi matematički modeli i softverska rešenja, kao i rešenja za kretanje androida (dvonožnih robota) koja se i danas primenjuju u svim svetskim kompanijama. 

Veliki pionirski doprinos je ostvaren i na polju industrijske i edukacione robotike.

Izložba će biti otvorena u četvrtak u 18 časova, u Muzeju nauke i tehnike - Galerija "Aleksandar Despić", ulaz iz Dobračine ulice broj 51.

 

Borba
Komentari

Najvažnije vesti