izvor: disruptj20.com

Američka vlada pokušava da se dokopa privatnih podataka sa sajta disruptj20

Tramp udara na privatnost na internetu

Tech25.08.2017. 16:35h 16:35h

Vebsajt DisruptJ20 je bio korišćena za koordinaciju protesta i građanske neposlušnosti na dan inauguracije Donalda Trampa

Američka vlada pokušava da se dokopa privatnih podataka svake osobe koja je posetila jednu antitrampovsku internet stranicu, pritiskom na firmu DreamHost koja je vlasnik servera na kome je hostovana ta stranica. U pitanju su IP adrese i lični podaci više od 1,3 miliona ljudi iz celog sveta. Pravnici koji se bave zaštitom ljudskih prava, ovaj pokušaj su nazvali "neustavnom ribarskom ekspedicijom" protiv političkih disidenata. Čini se da ovaj zahtev predstavlja eskalaciju kampanje Ministarstva pravde uperene na antitrampovske aktiviste, uključujući i oštro sudsko gonjenje onih koji su učestvovali u protestima na dan inauguracije novog američkog predsednika početkom ove godine.
Pomenut ministarstvo je 17. jula kompaniji DreamHost uručilo istražnji nalog za "pretres" i pretragu svakog podatka u i informacije na njihovim serverima, povezanih sa vebsajtom koji je korišćen za koordinaciju protesta u vreme Trampove inauguracije. Nalog se odnosi na osobe koje su poseduju i koriste taj sajt, ali i na IP adrese 1,3 miliona osoba koje su ga posetile, što uključuje i datum i vreme posete ali i operativni sistem i brovzer koji su koristili na svojim računarima. Takođe, traže i informacije o kontaktima, sadržaj elektronske pošte, slike koje su posetioci gledali ili postavljali na taj sajt pa čak i sadržaj koji postoji u formi skica i nije bio objavljivan.
Vebsajt DisruptJ20 je bio korišćena za koordinaciju protesta i građanske neposlušnosti 20. januara, na dan inauguracije. Pravni savetnik DreamHost-a, Kris Gazarian kaže: "Ovaj slučaj i posebno ovaj nalog, predstavljaju prekoračenje ovlašćenja tužilaštva od strane ispolitizovanog Ministarstva pravde pod upravom vrhovnog tužioca Džefa. Veoma je zabrinjavajuće to što bilo ko može postati njihova meta samo zato što je posetio neku internet stranicu."
Setimo se samo blokade Facebook statusa i YouTube video-klipova zbog određenih "reči i sadržaja" koji su u Srbistanu svrstani u kategoriju nepodobnih i neugodnih po ovdašnju vlast. Bilo je ovde još toga, a kako stoje stvari biće i dalje i to u sve većoj meri. Baš kao što to Veliki Brat radi u Americi, zdušno će se truditi i ovdašnja varijanta poznata kao Dugački Brat & njegova administracija.
Da slučajno ne zaostanu u svom autoritarnom razvoju.

Borba.rs
Komentari

Najvažnije vesti