izvor: tvojakuvarica.com

Recept nedelje

OVO JELO SVI VOLE! Ćufte od mlevenog mesa

Ukusno25.09.2017. 13:30h 13:43h

Prilog uz ćufte može da bude raznovrstan. Uz ćufte idu kuvane ili zapečene testenine, krompir, pirinač, sosevi, variva, kuvano ili pečeno povrće

Ćufte od mlevenog mesa jelo je kojem skoro niko ne okreće glavu. Omiljene su čak i medju najvećim kritičarima, degustatorima jela, decom. Pripremaju se na razne načine jer je mleveno meso veoma pogodno za eksperimentisanje i kombinovanje sa najrazličitijim sastojcima i začinima. Osim toga, i način pripreme je nešto po čemu ih možemo deliti. Pržene na ulju, pohovane pa pržene, pohovane ali pečene u rerni, ćufte u paradajz ili u belom sosu. Takodje i vrsta mesa bitno utiče na pripremu i ukus.

Uz ćufte poželjno je pripremiti i prilog da bi jelo bilo kompletno. Za odgovarajući prilog se odlučujemo u zavisnosti od načina pripreme ćufti. To mogu biti razne kuvane ili zapečene testenine, krompir pripremljen na razne načine, riža, sosevi, variva, kao i ostalo kuvano ili pečeno povrće.

Ovako fino i ukusno jelo još lepše legne u stomak ako dobije za podlogu i neku lepu supicu ili čorbu, a mi vam ovom prilikom predlažemo  čorbu sa povrćem.

SASTOJCI:
500 gr mlevenog mesa
1 glavica luka
2 češnja belog luka
100 ml jogurta
50 ml ulja
100 gr brašna
1 jaje
4 kriške suvog hleba
peršunov list
vegeta, so, mleveni biber

PRIPREMA:

Očistiti crni i beli luk i sitno ih iseckati. Kriške suvog hleba potopiti u toplu vodu, zatim izvaditi i dobro iscediti. Možete koristiti i svež hleb ali mu onda odvojite koricu jer se ona neće raspasti kada se potopi u vodu i ostaće u ćuftama gumena. Dakle, u činiju za mešanje sastojaka staviti crni i beli luk, prethodno natopljen i iscedjen hleb, začine po ukusu, jaje i meso. Sve dobro rukama izmesiti da se začini ravnomerno izmešaju i da hleb ne bude u grudvama već se lepo sjedini sa mesom. Kada masa postane jednolična, dodajete sastojke dalje. Sipate jogurt, ulje, brašno i sitno seckan peršunov list. Sve opet dobro izmešati.

Zagrejati ulje, vadite kašikom smesu i pržite ih sa obe strane dok ne porumene.

Ako volite da baš narastu, možete u brašno usuti i pola kesice praška za pecivo. U tom slučaju budu penaste kada se isprže.

Uz ćuftice kao prilog ja sam pripremila kuvani krompir i žutu boraniju, a vi po svom ukusu možete i neko drugo kuvano ili pečeno povrće, kao i varivo, sos, rižu ili salatu.

www.tvojakuvarica.com

tvojakuvarica.com
Komentari