izvor: jamieanne, flickr

Recept nedelje

PILETINA SA RUZMARINOM

Ukusno02.02.2018. 14:58h 14:58h

Piletina sa ruzmarinom je ukusno, lagano i brzo jelo za celu porodicu. Idealna je za subotnje ili nedeljne ručkove, budući da domaćici ili domaćinu ne oduzima puno vremena, a sigurno je da će cela porodica da uživa u predivnom obroku.

Sastojci:

Pileći batak i karabatak ili pileći file, 4 komada
So
biber
ulje
senf
ruzmarin
belo vino
četiri kriške limuna
aleva paprika
6 čenova belog luka
8 krompira
čeri paradajz

PRIPREMA:

Napravite preliv tako što ćete u ulje da umešate mrvljeni ruzmarin, mrvljeni beli luk, sok četvrtine limuna, alevu papriku i biber. Piletinu posolite i premažite senfom. Krompir isecite na režnjeve i posolite. U dubok vatrostalni sud sud smestite piletinu, čeri paradajz, tri kriške limuna i krompir i zalijte pripremljenim prelivom. Rernu zagrevajte 20 minuta na temperaturu između 220 i 230 stepeni. U zagrejanu rernu smestite vatrostalni sud sa piletinom i pecite 20 minuta. Posle 20 minuta prelijte piletinu sa 2 decilitra belog vina i pecite još 10-15 minuta, ili dok piletina i krompir nisu gotovi.

Uz ovo aromatično jelo idealno se slažu suva bela vina kao što su Pino griđo (Sivi pino, Malvazija) ili Sovinjon blan, ali ukoliko ste ljubitelj crvenih vina, Merlo će odlično da se složi uz piletinu.

Borba
Komentari