Foto Pixabay

Gaze zakon

BAHATA FEUDALNA VLAST! Kineskom Hestilu hoće da dozvole da mimo zakona reguliše bolovanje

Vesti05.10.2017. 15:06h 15:09h

Ministarstvo zdravlja razmatra pilot-projekat da se kineskoj kompaniji Hestil omoguće posebni mehanizmi za nadzor bolovanja koji je u suprotnosti sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" traže od ministarstava rada i zdravlja da radnicima smederevske Železare i javnosti obelodane šta su konkretno dogovorili sa rukovodstvom kineske firme "HBIS grup Srbija" o novom mehanizmu odobravanja bolovanja u toj firmi.

Izjava ministra za rad Zorana Đorđevića da su bolovanja, neretko predmet zloupotrebe, te da se u saradnji sa Ministarstvom zdravlja razmatra pilot-projekat da se kineskoj kompaniji Hestil omoguće posebni mehanizmi za nadzor bolovanja je skandalozan i u samoj najavi u suprotnosti sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o radu, navode u sindikatu "Sloga".

Zato tražimo od ta dva ministarstva da nam konkretno odgovore šta predviđa taj pilot-projekat, kako će se on sprovoditi i na osnovu kojih kriterijuma, pitaju se u saopštenju.

Ministri Zoran Đorđević i Zlatibor Lončar bi trebalo da znaju da zaposleni u smederevskoj Železari rade u jako teškim uslovima, da su često izloženi raznim hemikalijama i izduvnim gasovima štetnim i opasnim po zdravlje.

Ukoliko bi se ovakav ustupak Hestilu omogućio, bio bi to i svojevrstan presedan sa nesagledivim posledicama po pitanje zdravlja svih zaposlenih u Srbiji, budući da bi njegova primena omogućila da i drugi od države traže svoja posebna pravila u ophođenju sa radnicima, dodaje se u saopštenju.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti