izvor: youtube.com

Pada veo tajne

BIVŠI DIREKTOR JUGOIMPORTA IMA OF-ŠOR FIRMU! Jovan Čeković u rajskim papirima

Vesti06.11.2017. 15:02h 15:02h

Čeković je vlasnik malteške kompanije "Jomil Malta Limited" koja je osnovana u septembru 2007. godine. Ta firma je deo šire mreže "Jomil" kompanija registrovanih u Srbiji, Crnoj Gori, Francuskoj, Kongu, Kipru, Malti i Angoli.

U "Rajskim papirima", dokumentima koja su procurila iz dve agencije za ofšor usluge sa Bermudskih ostrva i iz Singapura, kao i iz 19 zvaničnih kompanijskih registara, pojavljuje se i general Jovan Čeković, dugogodišnji direktor državne firme za trgovinu oružjem Jugoimport SDPR, objavio je danas KRIK.

Čeković je vlasnik malteške kompanije "Jomil Malta Limited" koja je osnovana u septembru 2007. godine, prenosi Mreža za sitraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Ta firma deo je šire mreže "Jomil" kompanija registrovanih u Srbiji, Crnoj Gori, Francuskoj, Kongu, Kipru, Malti i Angoli, a njima upravljaju Čeković i njegova ćerka Milica.

Deo firmi registrovan je za izvoz naoruženja, a pojedine se bave poljoprivredom i seoskim turizmom.

Čekoviću se sudilo za zloupotrebu službenog položaja, između ostalog jer je 2002. godine sa računa firme Jugoimport SDPR u Libiji isplatio 400.000 dolara kompaniji u Liberiji sa kojom SDPR nije imao nikakav poslovni odnos, kako su objavili domaći mediji.

On je oslobođen optužbi, a u intervjuu za nedeljnik Vreeme je 2002. godine rekao da je državni kapital Jugoimporta uvećao za 70 miliona dolara u najteže vreme sankcija, "iako je osnovna delatnost, promet naoružanja i vojne opreme, tada bila najstrože zabranjena".

Novinari KRIK pokušali su da kontaktiraju Čekovića, ali su u njegovoj firme "Azimuth" rekli da je na putu, da ne otvara mejlove i da nisu ovlašćeni da daju njegov broj telefona.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti