izvor: Sebastian Bremicker, flickr

Ode i aerodrom

DAJU AERODROM NA 25 GODINA! Narodu ne ostavljaju ništa što vredi

Vesti08.12.2017. 11:42h 11:42h

Vrednost aerodroma porasla četiri puta, usluženo pet miliona putnika a vlasti i dalje žele da ga daju u koncesije

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je najavila da će do 25. decembra biti doneta preliminarna odluka o najboljim ponudama za koncesiju za beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" i da očekuje da svih pet kvalifikovanih ponudjača preda obavezujuću ponudu.

Rok za dostavljanje ponuda za koncesiju ističe danas u 15.30 Brnabić je na Aerodromu "Nikola Tesla" prilikom dočeka petmilionitog putnika kazala da će pri odabiru najbolje ponude za koncesiju biti presudno kolika je ponudjena koncesiona naknada "ali i mnogi drugi aspekti".

Dodala je da u nadmetanju za koncesiju za beogradski aerodrom učestvuju najveće svetske kompanije sa skoro svih kontinenata, od kojih nijedna nije imala primedbi na postupak koji nadgledaju i medjunarodne finansijske institucije.

Kvalifikovani ponudjači za koncesiono upravljanje beogradskim aerodromom su švajcarsko-francuski konzorcijum Zurich Airport sa kompanijama Eiffage i Meridiam Eastern Europe Investments, indijsko-grčki konzorcijum GMR Infrastructure ltd i Terna, francuska kompanija Vinci Airports, južnokorejsko-tursko-kiparski konzorcijum Incheon international Airport corporation, Yatirimlari ve Islatme, VTB capital infrastructure i kineski konzorcijum HNA i China National Aero-Technology, kojem se priključila i kompanija Severika sa Kipra.

Poziv zainteresovanim koncesionarima Vlada Srbije i Aerodrom "Nikola Tesla" objavili su 10. februara 2017. godine.

Koncesija za finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma i obavljanje delatnosti operatera daje se na rok od 25 godina.

Tokom 55 godina postojanja Aerodrom "Nikola Tesla" je uslužio pet milioa putnika.

Novinar Sport kluba Nebojša Višković bio je petomilioniti putnik na Aerodromu Nikola Tesla i njemu su pemijerka Ana Brnabić, gradonačelnik Siniša Mali i direktor Aerodroma Saša Vlaisavljević uručili prigodnu nagradu.

Do kraja 2017. očekuje se više od 5,3 miliona putnika, rekao je direktor Aerodroma Saša Vlaisavljevića.

On je istakao da beogradski aerodrom ove godine ima najbolje poslovne rezultate u istoriji, zahvaljujući otvaranju novih linija prema Njujorku i Pekingu, a povećan je i broj operacija domaćeg prevoznika Er Srbije.

"Vrednost akcija Aerodroma na Beogradskoj berzi je otišla četiri puta više u odnosu pre četiri godine. Proširili smo kapacitet sa pet miliona putnika na sedam miliona putnika", rekao je Vlaisavljević.

I pored svih navedenih uspeha, vlast i dalje želi da preda aerodrom na upravu stranim kompanijama i to na 25 godina.

 

Borba
Komentari

Najvažnije vesti