Izvor: Milenko Manojlovic, youtube.com

Apel iz Paraćina

DRŽAVA NE DAJE PET PARA ZA PARAĆINCE! Konferencija otpuštenih radnika staklare (VIDEO)

Vesti29.11.2017. 12:36h 12:36h

U tri video klipa možete da pogledate konferenciju i svedočanstva otpuštenih radnika staklare koja je lukavim manevrima oterana u stečaj.

v

v

APEL OTPUŠTENIH RADNIKA STAKLARE U PARAĆINU OTIŠAO NA MNOGO ADRESA

Poštovani,

Uz izvinjenje što Vas uznemiravam moram da Vam se obratim u ime 230 otpuštenih radnika Srpske Fabrike Stakla u Paraćinu. Verovatno ste već upoznati sa situacijom u kojoj smo se našli. Preduzeće Veksilijum Balkan nas je 20.09.2017. godine oteralo u stečaj. Ta firma je registrovana u februaru ove godine sa 1.000 dinara kapitala. Stečajni sudija Privrednog suda u Kragujevcu je 30. maja odbio predlog za stečaj kao neosnovan jer firma Veksilijum potražuje 47 MILIONA EVRA.

Veksilijum se žali i Apelacioni sud vraća predmet ponovo na razmatranje. Isti sudija 20. septembra 2017. godine prinačuje presudu i Staklara odlazi u stečaj. Istog dana su radnici odjavljeni, a radili su i 21. i 22. septembra, ne znajuci da im je zdravstveno i penziono osiguranje odjavljeno.

U noći, u subotu u 22 časa, istaknuti su spiskovi sa viškom radnika. Iste noći smo putem fejsbuka saznali za otkaze ali uredno u ponedeljak odlazimo na posao. Rukovodioci Pravne sluzbe nas pitaju zašto smo došli na posao i tog dana nam se zabranjuje ulazak u prostorije u kojima se nalaze nase licne stvari.

Onda počinje nasa borba. Verujuci u zakone koji se donose u našoj zemlji mi krećemo veoma mirno i bez ikakvih radikalnih poteza da se obraćamo svima. Građani Paraćina i mi koji smo otpušteni bez dinara pišemo peticiju u vidu javnog apela i prosleđujemo je predsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić. Iz kabineta premijerke od gospodina Miloša Popovića dobijamo odgovor da je predmet prosledjen ministarstvima (šaljemo u prilogu).

I danas dobismo odgovor od MINISTARSTVA PRIVREDE (takođe šaljemo u prilogu) da nisu nadležni za nas problem. Ne postoje vrata koja nismo otvorili, stotinu mejlova i pisama napisali, odgovora nema.

Mi, otpušteni radnici Staklare prisustvovali smo ročistu u Kragujevcu i tražili objašnjenje od sudije i dobismo odgovor da nije dužan da obrazlaže.

Skoro svi mediji su bili gluvi za naš problem. Nisu smeli u potpunosti da objave naše apele za pomoć. Zato se mi danas obraćamo Vama sa nadom i verom da nam možete pomoći. Da li smo mi ljudska bića i da li je u ovoj zemlji zakon isti za sve? Železara Smederevo je takođe privatizovana ali se o njoj brine. Da li ovih 230 otpuštenih radnika imaju elemntarna prava na život? Nisu samo 230 otpustenih problem, već svi radnici, to jest, 800 žrtava ovog stečaja. Dokumentovano Vam tvrdimo da su se na spisku otpuštenih našli uglavnom bolesni, bračni parovi, ratni vojni invalid (sa karaule Košare) porodilje, trudnice, penzioneri, bivši radnici, samohrani roditelji.

Na spisku se našla i bivsa direktorka SfS Verica Matković koja je smenjena jos 20. aprila ove godine. Iz toga mi otpušteni radnici zaključujemo da se stečaj spremao jos ranije. Obraćamo se Vama jer smo izgubili pravo na lečenje, život i dostojanstvo i veru u pravdu, odavno. Ne znamo da li će neko uopšte čuti naše molbe i apel za pomoć. Ako i Vi smatrate da ovo nije vredno pomena onda mi zaista ne znamo šta da radimo.

Ako Vas bar malo zainteresuje ovo naše pismo slobodno nam se obratite. Još mnogo toga bismo mogli reći, ali ne želimo da čitate naše eseje.

Mi Vas srdačno pozdravljamo. Necemo Vam zameriti ako Vas slučajno ne zainteresuje ovo naše stanje, jer nije interesovalo ni onog kog je trebalo.

Srdačan pozdrav

Otpušteni preko fejsa

Borba
Komentari

Najvažnije vesti