izvor: wikimedia commons

Stati u kraj lopovima

ELEKTROPRIVREDA ZAHTEVA: Strože kazne za krađu struje

Vesti30.11.2017. 12:10h 12:27h

Prvi koji je 2011. godine tri meseca proveo u zatvoru zbog postavljanja magneta na brojilo je jedan Mladenovčanin. 

Elektroprivreda Srbije traži da se pooštre kazne za kradljivce struje ali u ovom preduzeću najavljuju da će kažnjavati i svoje radnike za koje se utvrdi da su učestvovali u krađi ili je pomagali jer je reč o krivičnom delu, piše danas Politika.

U Srbiji se godišnje ukrade električne energije od oko 60 miliona evra, ali u mnogim slučajevima i kada se krađa otkrije teško je naplatiti štetu.
U poslednjih nekoliko godina 300 kradljivaca završilo je u zatvoru i na taj način platilo pokradenu struju mada većina njih prođe s blagim kaznama radeći najčešće u javnom interesu ili se bave društveno korisnim radom.

Prvi koji je 2011. godine tri meseca proveo u zatvoru zbog postavljanja magneta na brojilo je jedan Mladenovčanin. Neovlašćeno korišćenje struje je krivično delo za koje je kazna od jedne do tri godine zatvora a jedna od uslova da se kazna smanji je da se plati ukradena struja.

EPS će da zatraži izmene zakona kojima će se precizirati stože kazne. Distribucie po Srbiji godišnje pošalju tužilaštvu više od 5000 krivičnih zbog krađe struje.Računi koje ovi kradljivci naprave mere se milonima dinara. EPS kaže da neće poštetedi ni svoje radnike za koje se utvrdi da su pomagali ili na bilo koji način učestvovali u krađi, piše Politika.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti