izvor: pixabay.com

Još jedna prevara

GOŠA IDE U STEČAJ! Propast za najmanje 350 radnika

Vesti02.11.2017. 14:38h 14:44h

Informacija o stečaju je pogodila radnike kao grom iz vedra neba. Stečaj znači propast za oko 350 radnika koji će ostati bez posla i postati socijalni slučajevi.

Fabrika šinskih vozila "Goša" iz Smederevske Palanke odlazi u stečaj, a prema informacijama iz fabrike očekuje se da će menadžment tokom dana ozvaničiti predlog za pokretanje stečajnog postupka.

Predsednik sindikata ASNS "Goše" Milan Vujičić rekao je FoNetu da će fabrika, čiji su radnici skoro pola godine štrajkovali zbog neisplaćenih zarada, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica, najverovatnije otići u stečaj.

Ta informacija nas je pogodila kao grom iz vedra neba, jer stečaj za radnike znači propast. Oko 350 radnika će ostati bez posla i postati socijalni slučajevi, rekao je Vujičić.

Pokret BORBA podržava radnike Goše u borbi za prava i za fabriku koja bi trebalo da predstoji kao odgovor na lažna obećanja vlasti. Smatramo da radnici ne smeju da odustanu od borbe za svoje preduzeće, koje očigledno, ni privatnik ne želi da održi u životu. Čestita vlast bi odavno dugove prema radnicima pretvorila u učešće u imovini preduzeća i pomogla im da održe i razviju ovo preduzeće u giganta kakvo je nekada bilo. Ali, neoliberalne slugeranjske vlasti ne smeju da dozvole čak ni pozitivan primer radničkog akcionarstva. Za takve stvari oni bivaju nagrađeni još jednim mandatom, i to je sve što njih zanima. Očigledno je da radnici GOŠE ali i radnici u drugim fabrikama ne smeju više da se oslone na lažna obećanja vlasti i političara neoliberala. Politička i radnička borba je jedini način da radnici ostvare svoja prava. Mi ćemo ih u, takvoj beskompromisnoj borbi, bezrezervno podržati.

Vlast slagala radnike

Od prekida štrajka smo normalno radili i proizvodili, ali je očigledno da nekome ne odgovara ni kada radimo, ni kada ne radimo, objasnio je on.
Bivši vlasnik "Goše" bio je dužan radnicima za neisplaćene zarade više od 600.000 dinara pojedinačno, zbog čega su zaposeni stupili u štrajk 28. marta, a okončali ga 19. septembra, posle potpisivanja Sporazuma, kojim je bilo predviđeno rešavanje svih spornih pitanja uključujući i isplatu zaostalih zarada. Do sada nam je isplaćeno oko 240.000 dinara po radniku, uključujući u taj iznos i 60.000 koje nam je dala država. Neizvesno je šta će biti sa našim preostalim potraživanjima, rekao je Vujičić. Fabrika šinskih vozila "Goša" privatizovana je 2007.
godine, kada ju je kupila slovačka kompanija ŽOS Trnava, a u martu ove godine prodata je kiparskoj kompaniji “Lisnard”.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti