Ana Brnabić, foto: Srbija.gov.rs

Formiranje "IT kancelarije" je još jedan autogol Ane Brnabić

Kome to premijerka ne veruje?

Vesti28.07.2017. 00:44h 14:30h

Stiče se utisak da su Ružić, Šarčević i Ljajić nesposobni da objedine državne informatičke resurse

Vlada Srbije donela je 27. jula 2016. godine Uredbu o formiranju kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, koja je definisana kao centralna funkcija u Vladi i koja direktno odgovara predsednici vlade.
Time je predsednica Vlade, Ana Brnabić pokazala da nema poverenja u sopstvene ministre, nevešto pokušavajući da odluku predstavi kao sprovođenje tačaka svog ekspozea.

Objašnjenje da je potreban najviši IT autoritet, a da to bude uredbom definisana "kancelarija" umesto zakonom za to određeno ministarstvo je, po naprednjačkom običaju, rešenje "okruglo pa na ćoše".

Da li je ministarstvo za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj Mladena Šarčevića sposobno da se bavi informatikom i organizacijom elektronske uprave. Ako nije, da li se u ministarstvu iko bavi naučnim pitanjima i rukovodi tehnološkim razvojem države i državne administracije?
Da li je ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, i mladi lav SPS-a, Branko Ružić, na tom mestu samo da bi mu se, za koju godinu, usporile ambicije da postane lider socijalista?
Da li ministarstvo Rasima Ljajića u svom nazivu nosi pojam "telekomunikacije" tek onako, dok se ne rasproda Telekom Srbije?
Da li je ovom uredbom Ana Brnabić pokušala da prikrije nesposobnost ministara, ili, još gore, sopstveno nepoverenje u dobru saradnju koalicionih partnera koji vode različita ministarstva? Da li je kancelarija funkcija koja će da drži na liniji ministre i pomiri različite interese partija i lidera u vladajućoj koaliciji?
Ovo je samo deo pitanja na koja bi Ana Brnabić trebalo da počne da odgovara, umesto što drži nemušte konferencije za novinare.

Borba.rs
Komentari