izvor: media centar

Putevi novca i moći

MINISTAR POPOVIĆ KAŽE DA NEMA NOVAC U PORESKOM RAJU! U procurelim dokumentima pominje se njegovo ime

Vesti06.11.2017. 14:04h 14:06h

Mreža KRIK objavila je rezultate pretrage za domaćim državljanima 13 miliona dokumenata procurelih iz firmi koje su pružale usluge registracije u poreskim of-šor zonama

Imena najvećih svetskih kompanija, državnika i drugih ličnosti javne i političke scene, zabave i sporta, koji su svoj imetak sklonili u okviru tajnih "poreskih rajeva" biće otkrivena ove nedelje u okviru ogromnog novog istraživačkog projekta, "Rajski papiri" koji će ispitati ofšor carstva Velike Britanije, piše britanski "Gardijan". Radi se o 13 milona tajnih dokumenata procurelih iz firmi koje su radile registraciju i prenos novca u poreske rajeve.

Među mnogim imenima pominju se i mnoga iz Srbije, a najaktuelnije je ime ministra Nenada Popovića. Krik je objavio da dokumenta omogućuju detaljan uvid u poslovnu imperiju i bogatstvo srpskog ministra bez portfelja Nenada Popovića. Dokumenta otkrivaju da Popovićevi poslovi i imovina vrede najmanje 75 miliona dolara, a da je njihova tržišna vrednost veća od 100 miliona – što ga čini ubedljivo najbogatijim političarem u zemlji.

Nakon što je 2012. godine postao potpredsednik Narodne skupštine, Popović je došao na ideju da svoje bogatstvo reorganizuje kroz složenu mrežu ofšor kompanija koju bi kontrolisali trust iz Hong Konga i dve firme sa Ostrva Man. Advokatska kuća „Appleby“ koju je Popović želeo da angažuje, međutim, sprovela je istragu i otkrila različite kontroverze u vezi sa Popovićevim poslovima, posebno onim u Rusiji.

Ministar Popović demantuje Krik

Predsednik Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović saopštio je danas da nijedna njegova kompanija nije registrovana u ofšor zonama, koje se pominju u istraživanju "Rajski papiri", već su sve registrovane u Rusiji i Evropi, i naglasio da je sve što ima stekao na zakonit način.
I što je najvažnije, sve moje kompanije deklarisao sam kao nosilac državne funkcije u Agenciji za borbu protiv korupcije Republike Srbije, naveo je Popović u saopštenju, povodom tvrdnji u dokumentu "Rajski papiri", koje je preneo KRIK.

Sve što sam stekao, stekao sam na zakonit način, svojim radom i zalaganjem u prethodnih 25 godina, mnogo pre nego što sam postao ministar u Vladi Srbije, zaključio je Popović, koji je i ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.
 

Borba
Komentari

Najvažnije vesti