izvor: wikimedia commons

Pegla brljotine

MINISTAR ZA RAD UHVAĆEN U DOMUNĐAVANJU SA HESTILOM A SADA SPINUJE! Pojačava kontrole bolovanja kao da su svi u Srbiji neradnici

Vesti07.10.2017. 10:51h 10:51h

Pošto je uhvaćen u priči u kojoj bi kineskim investitorima bili omogućeno da u suprotnosti sa zakonom regulišu bolovanja radnicima, ministar za rad Zoran Đorđević sad ulaže napore da okrene priču u smeru u kojem su problem radnici a ne njegovo povlađivanj

Radnici u Srbiji su neradnici. To je od jutros izgleda, između redova, poruka ministarstva za rad, a samim tim, dakle, i cele vlade. 

Ministar Zoran Đorđević je najavio pojačanu kontrolu bolovanja u celoj Republici Srbiji, kako bi se zloupotreba bolovanja suzbila "da ne postoji". Naravno, u tome, samo po sebi, ništa ne bi bilo loše, da povod za akciju nije afera u kojoj su kineski investitori i ministar pomenuti, a koja kaže da je Hestilu trebalo da bude dozvoljeno da mimo zakona utvrđuje i uređuje bolovanje svojih radnika.

I baš pošto je ova afera ugledala svetlost dana, ministar daje izjavu da je posle razgovora sa kineskim i turskim investitorima shvatio da je bolovanje jedan od problema koji bi trebalo da se reši. 

Razgovarao je ministar o ovome sa investitorima svakako, ali da li znamo u kojem tonu i sa kojom namerom? Đorđević tvrdi, kako bi opravdao kontakte sa Hestilom, da je razgovarao i sa sindikatom i Unijom poslodavaca. Time se direktno dogovaranje sa Hestilom gubi u masi razgovora, navodno oko iste teme, a cela priča spinuje u optužbu da radnici u Srbiji izazivaju ogroman problem tako što lažiraju bolovanja.

Što je najgore, ministar i ministarstvo rada ne znaju koliko tačno ima zloupotreba koje pominje. "Teško je proceniti koliko je zloupotreba bolovanja rasprostranjena, ali da postoji u kompanijama..." izjavio je Đorđević.

Dakle, on ne zna koliko procenata radnika zloupotrebljava bolovanje, ali mu je to, na insistiranje stranih korporacija, dovoljan razlog da pokrene čitavu kampanju na ovu temu.

Kada već kompanije ne mogu na svoju ruku, i mimo zakona, onda da se upregne ministarstvo pa da krene u kampanju protiv mase zlih radnika koji zloupotrebljavaju sistem bolovanja.

Možda je ovo više od spina da se prikrije odnos između ministarstva i st za rad i kineske kompanije.

Da li je ovo priprema za još jednu promenu zakona o radu, na štetu radnika, ostaje da se vidi.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti