Foto: Arno Mikkor (EU2017EE)

Simo fol

MINISTARKA JOKSIMOVIĆ PITA ŠTA SU TO SLOBODNI MEDIJI! Oni koji ne zavise od jednog centra moći, Jadranka

Vesti09.10.2017. 11:13h 11:15h

Šta znači "slobodni mediji", da li negde u zapadnim demokratijama postoji zabrana da podržavate vladu, ili ste slobodni samo ako kritikujete, pita se ministarka za poglavlja?

Šta znači "slobodni mediji", da li negde u zapadnim demokratijama postoji zabrana da podržavate vladu, ili ste slobodni samo ako kritikujete, gde je razlikovanje kritika od dezinformacija i neistina, upitala je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, komentarišući ocenu Fridom Hausa o slobodi medija u Srbiji.

Odgovarajući na pitanje Danasa kako komentariše ocenu Fridom Hausa da Aleksandar Vučić pokušava da istisne sa tržišta kritičke medije i da se plaši slobodnih medija, Joksimović je ocenila da je "problem u Srbiji je što je većina medija postala polutabloidna i tabloidna, a ne što se Vučić ili bilo ko plaši kritike".
U Srbiji itekako postoji debatna atmosfera i sloboda izražavanja. Tvrdnja da u Srbiji nema slobodnog izražavanja je postala toliko površna poštapalica svih koji nemaju ozbiljne argumente za osporavanje reformskih i spoljnopolitičkih rezultata vlade, ocenila je Joksimović.

Ministarka Joksimović se očigledno pravi nevešta, i demagogijom pokušava da zameni teze. U zemlji u kojoj jedan centar moći kontroliše medije i reklamiranje, u zemlji u kojoj se gase autorske emisije, gle čuda, upravo onih autora koji su se, netabloidno, bavili kritikom i istraživačkim novinarstvom, u zemlji u kojoj bivši premijer a sadašnji predsednik drži konferencije za novinare na kojima on postavlja pitanja i on odgovara, često se pri tom svađajuči sa nekakavim zamišljenim protivnikom, mediji mogu da budu sve, i tabloidni i prizemni i vulgarni, ali sigurno ne mogu da budu slobodni.

A kakvi i da budu, kada se trend ubijanja slobode medija nastavlja već dugo godina, i za taj pad su krive i ova i prethodna vlast. Medijima i ne preostaje ništa drugo već da se bave senzacijama i jeftinim trikovima kako bi, u nedostatku kritičkog sadržaja, privkukli publiku. Time oni navikavaju čitaoca ne samo da tabloidnu estetiku već i na beznačajan i površan sadržaj, što čak i tabloid može da dovede do uništenja.

BORBA odgovara Jadranki Joksimović da su slobodni mediji svi oni mediji, bez obzira da li su državni, javni ili privatni, koji ne zavise od jednog centra moći, ni u pogledu poslovanja ni u pogledu uređivačke politike.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti