izvor: pixabay.com

Saopštenje za javnost sindikata osnovne škole "Svetozar Miletić" iz Zemuna

Ministre Šarčeviću obmanjujete narod u Srbiji

Vesti08.09.2017. 18:40h 18:40h

Nastavnici: Ministre vi ste krivi zato što nismo primili platu i

​Povodom gostovanja ministra prosvete Mladena Šarčevića, na televiziji Pink, dana 8.09.2017. u emisiji „Dobro jutro“ i iznošenja niza neistina dajemo sledeće saopštenje za javnost:
​Direktor Miroljub Mosurović je izabran 31.10.2006. što je i potvrđeno potpisom ministra. Reizbor imenovanja direktora izvršen je 9.08.2010. uz potvrdu resornog ministra. Drugi reizbor direktora Miroljuba Mosurovića 30.09.2014. obavljen je po istoj proceduri kao i prethodni, uz potvrdu ministra prosvete. Da pojasnimo, procedura prilikom izbora direktora osnovne škole je sledeća: na predlog nastavničkog veća školski odbor daje saglasnost o imenovanju, a resorni ministar daje konačnu odluku o postavljanju direktora škole. Zakonska procedura je u potunosti poštovana u svakom, pa i u potonjem reizboru.

​Prema navodima ministra o samovolji direktora širom Srbije odgovorno tvrdimo da naš direktor Miroljub Mosurović nema nikakve veze sa pomenutim ispoljavanjima jer nije pokazao takvo ponašanje ni prema jednom zaposlenom članu našeg kolektiva, roditelju ili učeniku naše škole što potvrđuje bezrezervna podrška roditelja, učenika i zaposlenih škole. Takođe, ne postoji nijedan pisani dokaz u Ministarstvu o postojanju bilo kakvih samovoljnih radnji našeg direktora.
​Povodom izjave ministra Šarčevića da uvede red u škole mi, prosvetni radnici, želimo da ga podsetimo na činjenicu da se u škole red ne uvodi već gradi decenijama. Decenija rada Miroljuba Mosurovića na mestu direktora upravo potvrđuje navode prosvetnih radnika. Podsećamo sve da je do 28.08.2017. godine red postojao u OŠ „Svetozar Miletić“.

​Gospodine ministre, obmanuli ste javnost tvrdnjom da greške otkrivene od strane lokalne inspekcije u decembru nisu ispravljene do kontrolnog pregleda u februaru. Radi Vaše informisanosti obaveštavamo Vas da mere nije naložila lokalna već republička inspekcija. Nije tačno da su otkrivene nove nepravilnosti već je zapisnikom o kontrolnom inspekcijskom nadzoru republičke inspekcije od 20.02.2017. konstatovano da su od tri naložene mere dve potpuno otklonjene. Treću meru, nalog školskom odboru da razreši direktora Miroljuba Mosurovića, dopunom zapisnika od 17.03.2017., po Vašem nalogu, ukinula je republička prosvetna inspekcija. Naglašavamo, da u martu nisu otkrivene nove nepravilnosti, kako ste jutros tvrdili, već je konstatovano da se ukida mera kojom se nalaže školskom odboru da razreši direktora. Republička prosvetna inspekcija koja je pregled izvršila 29.06.2017. nije otkrila nove nepravilnosti tokom pregleda već se poziva na navode inspekcije iz decembra. Napominjemo da inspekcija nije školi naložila nijednu meru, nije predložila smenu direktora i školskog odbora, već ste to uradili Vi na osnovu zapisnika iz januara meseca, tj. na osnovu mera koje ste sami poništili u martu.

​Želimo da upoznamo javnost i podsetimo mnistra da škola nije dužna da raspisuje konkurs prilikom primanja zaposlenih na određeno radno vreme (do 60 dana), već je dužna da sa liste tehnoloških viškova primi zaposlene samo ako je u pitanju radni odnos na neodređeno vreme.
​Školski odbor je najviši organ upravljanja škole koji kontroliše zakonitost rada ustanove. Školski odbor broji devet članova (tri predstavnika kolektiva, tri predstavnika roditelja i tri predstavnika lokalne samouprave). Svi članovi moraju imati potvrdu o neosuđivanju. Potvrde o neosuđivanju tri člana kolektiva i tri člana roditelja dostavljena su Skupštini grada što potvrđuje i njihovo imenovanje koje vrši ova ustanova. Tvrdimo da sukoba interesa u radu Školskog odbora nije bilo za šta postoji dokumentacija u školi.
Poštovani ministre, smatramo da 80 odsto roditelja koji su odlučili da ne puštaju decu u školske klupe u znak protesta, ne možete nazivati „šačicom“. Žao nam je ako ministar misli da nema problem ukoliko jedna odlična škola ne radi. Postavljeni VD direktora Miloš Gačić nije dobio nijedan glas podrške na sastanku Sindikata škole.

Skup su organizovali roditelji kao i štampanje bedževa. U najmanju ruku je neukusno da jedan ministar pominje članove bilo čije porodice, a posebno da iznosi neistine o njima. Pitamo se samo, da li nam to ministar preti tvrdnjama da u našoj školi ima posla i za neke druge organe?
Iznenađeni smo što projekat „Etno selo“ ministar pominje u negativnom kontekstu, s obzirom da je projekat dobio podršku Ministarstva u samom začetku organizovanjem zajedničkog sastanka predstavnika mesne zajednice Šilopaj, predsednika opštine Gornji Milanovac, direktora škole Miroljuba Mosurovića i pomoćnice ministra Vesne Nedeljković. Da idemo korak ispred svih, govori i podatak da Ministarstvo, posle naše ideje o revitalizaciji napuštenih škola u svrhu adaptacije za boravak dece na izletima, rekreativnim nastavama i ekskurzijama, promoviše ovu ideju kao svoju. Sada bivamo optuženi zbog te ideje.

Gospodine ministre, krivicu za to što radnici škole nisu primili lični dohodak, snosi Vaše ministarstvo svojim ishitrenim odlukama. S obzirom da navodite da smo trebali da razgovaramo sa Vama, napominjemo da smo TRAŽILI i DALjE TRAŽIMO da razgovaramo, ali nam se Vi obraćate isključivo putem medija. Mnogi pozivi upućeni Vama ne smatraju se ucenom. Dijalog je civilizacijska tekovina, a ne ucena.
Verujte nam gospodine ministre, zabrinutost roditelja i nas prosvetnih radnika za učenike je sigurno veća nego Vaša, u suprotnom ne biste roditelje i decu doveli u ovu neizglednu situaciju. Svoju zabrinutost mogli ste da iskažete dolaskom u školu ili prijemom delegacije škole u Ministarstvu.
Drago nam je što Miroljuba Mosurovića smatrate sadašnjim direktorom, ali smo ogorčeni na tvrdnju da nas prosvetne radnike nazivate nečijim pulenima. Koristeći Vaš rečnik i termin naglašavamo da direktor Mosurović ima uz sebe 68 „pulena“ koji su mu dali podršku i nijednog protiv!

Demantujemo tvrdnju da ste bivšem i sadašnjem direktoru uputili poziv na razgovor. Uputili ste ga samo VD po Vašem izboru. Ovo je potvrdio i novoimenovani VD jutros pred zaposlenima, a Miroljub Mosurović nije odbio zvaničan poziv za razgovor, jer ga nije ni dobio. Pitamo se, po kom kriterijumu birate sagovornike? Nama se čini po kriterijumu poslušnih i neposlušnih.
Šokirani smo rečnikom ministra i pitamo se kako se to deca „uremljuju“.
Vezivanje smenjenog direktora i fotelje u ovom slučaju je najblaže rečeno smešno. Roditelji, učenici i mi zaposleni najbolje znamo koliko mu je do fotelje stalo.
Gospodine ministre, uvredljivo je za sve nas poređenje Vašeg isteka mandata i smene našeg direktora u sred mandata. Pominjanjem smene vlasti 2000. godine u Vašem slučaju, inicirate sumnju da se pitamo da li je to i ovde slučaj.
Gospodine ministre, ovim putem Vas još jednom pozivamo da razgovarate sa predstavnicima škole i uverite se u istinitost naših tvrdnji.
U Zemunu, 8.09.2017.

Zaposleni OŠ „Svetozar Miletić“

Borba.rs
Komentari

Najvažnije vesti