Kristina Lagard direktorka MMF-a, foto MEDEF

Međunarodni monetarni fond se seli u Peking

MMF napušta Ameriku

Vesti27.07.2017. 13:03h 16:58h

Ukoliko Kina nastavi da napreduje ekonomski postaće domaćin Fondu

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard, rekla je da bi ova organizacija mogla da preseli svoju upravu iz Vašingtona u Peking, ukoliko se za 10 godina nastavi trend rasta kineske ekonomije i nastavi sa otvaranjem novih tržišta.

Promene na velikim tržištima u nastajanju odraziće se i na strukturu glasanja MMF-a, a Fond će morati da poveća svoju zastupljenost u regionu.

To bi lako moglo da znači da za deset godina počnemo da razgovaramo u Pekingu umesto u Vašingtonu - rekla je direktorka Fonda.

Kristin Lagard je istakla da bi prema pravilima MMF-a sedište institucije trebalo da bude na teritoriji države članice koja ima najveću ekonomskusnagu, a zemlje u ekonomskom razvoju trenutno rastu i postaju sve uticajnije.

Tako bi se okončala 70 godina duga tradicija, budući da je MMF od svog osnivanja bio stacioniran u Sjedinjenim Američkim Državama čija vlada ima pravo veta na odluke sa 16,5 procenata glasova.

Prema prognozama, Kina sa stopom rasta od šest procenata godišnje ima šansu da prestigne Ameriku u BDP-u i tako postane najveća svetska ekonomska sila.

Poslednja revizija strukture glasanja u MMF-u izvršena je 2010. godine, kada je udeo Kine porastao na 6,1 posto, a naredan pregled trebalo bi da se sprovede sledeće godine.
 

Borba.rs
Komentari