izvor: wikimedia commons

BORBA za radnike Pošte

NASILJE REŽIMA NAD RADNICIMA POŠTE! Suspenzije i pretnje smenama zbog radničke borbe

Vesti15.11.2017. 10:41h 11:45h

Posle neformalnih pritisaka i pozivanja radnika na informativne razgovore, počele su da stižu suspenzije zaposlenima i moguće suspenzije direktora koji ne žele da učestvuju u progonu radnika.

U razgovoru sa radnicima pošte, BORBA saznaje da radničko nezadovoljstvo nije samo posledica malih plata. Smanjene plate su samo poslednja kap koja je prelila čašu ljutnje i radničkog nezadovoljstva. Pokret BORBA aktivno podržava borbu poštanskih radnika i putem ovog portala prenosi, bez cenzure, sve u vezi radničke borbe.

Saznajemo da su radnici nezadovoljni zbog katastrofalnog stanja u pošti. Zato BORBA pita direktorku pošte, Milana Krkobabića (PUPS), Vladu Republike Srbije, resornog ministra i predsednicu vlade Anu Brnabić sledeće:

1. Da li je istina da je zbog brljotina sa ugovorom oko praćenja novca, transport novca do pošta u ovom trenutku neobezbeđen?
2. Da li je istina da su poštari nezaštićeni i u mnogim slučajevima bez osnovnih sredstava za rad?
3. Da li je istina da su šalterski radnici često na udaru lopova i bez odgovarajućeg video nadzora?
4. Da li je istina da pošta ima manjak sredstava za rad?
5. Da li je istina da radnici ne idu na odmore zbog manjka zaposlenih?
6. DA li je istina da se zbog toga odmor pretvara u slobodne dane, i da li je istina da uprava briše radnicima te dane kada se previše nakupe?
7. Da li je istina da je Boža Spasojević, direktor radne jedinice Beograd venac, suspendovan zato što je odbio da potpiše rešenje o suspenziji za svoje radnike?
8. Da li je istina da su poštari u Novom Sadu od jutros odbili da nose poštu zbog 10 kolega iz Novog Sada koje je uprava suspendovala?

Ova pitanja postavićemo i predstavnicima sindikata. Takođe, pokret BORBa očekuje od svih sindikata solidarnost i aktivnu podršku radnicima Pošte. Svako ko se danas naziva predstavnikom radnika mora da stane na stranu radnika i da napravi jasan otklon od režima i sistema koji uništava tkivo i bazu celog naroda a to je običan čovek - radnik. 

Rešenja o suspenziji za više desetina zaposlenih su stigla neposredno posle informativnih razgovora i neformalnih pritisaka. Suspenzije, umesto razgovora, su metod i manir koji pokazuje pravo lice i režima i kapitalističkog sistema.

Ovaj sistem uništava radnike. Jasno je da država više ne štiti radnog čoveka. Primer za to su suspenzije za nekoliko desetina radnika pošte koji su, u svoje slobodno vreme, bez ugrožavanja procesa rada ili bezbednosti, iskazivali svoje nezadovoljstvo na javnoj površini. To je najgrublje kršenje radničkih i ljudskih prava, stoji u saopštenju Samostalnog sindikaa poštanskih radnika.

Režim kojem su puna usta Evrope i evropskih vrednosti je pokazao svoje nasilničko, autoritarno i kabadahijsko lice još jednom.

Pokušaji zastrašivanja radnika pošte služe kako bi se slomio otpor i ugušila borba radnika pošte za svoja prava, svoj materijalni položaj i svoje preduzeće. Oni se bore da sačuvaju poštu, koja pripada svim građanima naše zemlje.

Sindikat poštanskih radnika napominje da ovim činom direktori radnih jedinica čine krivično delo zabrane sindikalnog delovanja i organizovanja, za koje je zaprećena kazna od tri meseca do godinu dana robije.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti