izvor: http://rs.ejo-online.eu

Zbog teksta "Svi smo mi radnici Goše, a vladari Labani" prete smrću novinarima portala magločistač

Novinarima portala magločistač prete smrću

Vesti08.09.2017. 18:06h 18:06h

Novinarska i medijska udruženja izražavaju veliku zabrinutost zbog konstantnih pretnji kojima su dugo već izloženi novinari i mediji koji nisu bliski vlasti

Novinarska i medijska udruženja najoštrije osuđuju pretnje smrću upućene zaposlenima u subotičkom portalu Magločistač i zahtevaju od nadležnih da reaguju u skladu sa zakonom i Sporazumom o saradnji i merama za podizanje bezbednosti novinara i po hitnom postupku pronađu i primereno sankcionišu odgovorne, saopštio je danas NUNS.
U zajedničkom saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Asocijacije onlajn medija, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija i Lokal presa, navodi se da su pretnje upućene preko interneta.
Portalu Magločistač su internetom pristigle eksplicitne pretnje smrću u kojima se navodi da će biti "zaklani kao zečevi" i da će "čizmama gaziti" po njihovim "krajnicima", precizira se u saopštenju.
Povod za pretnje je tekst "Svi smo mi radnici Goše, a vladari Labani", objavljen 4. septembra ove godine, a koji se bavi upravo pretnjama smrću koje je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban uputio svom stranačkom kolegi iz SNS Vladimiru Polovini, navodi NUNS.
Novinarska i medijska udruženja izražavaju veliku zabrinutost zbog konstantnih pretnji kojima su dugo već izloženi novinari i mediji koji nisu bliski vlasti, kao i zbog normalizacije diskursa pretnji, poziva na likvidaciju i vulgarnosti svake vrste u javnom govoru.
Kako je navedeno, udruženja sa žalošću konstatuju da Sporazum o saradnji i merama za podizanje bezbednosti novinara, koji su potpisali Republičko javno tužilaštvo, policija i novinarske i medijske organizacije, do sada nije imao očekivane pozitivne posledice.

Borba.rs
Komentari

Najvažnije vesti