izvor: vs.rs Vojska Srbije

Vojna vežba

OBUKA REZERVISTA TIMOČKE BRIGADE! U vojsku na dve nedelje

Vesti05.10.2017. 12:48h 12:48h

U sastavu prve pešadijske čete, lica iz rezervnog sastava se obučavaju za specijalnosti: strelac, puškomitrljezac, mitraljezac, snajperista i nišandžija

Dvonedeljna obuka rezervista na logorskom prostoru i automatskom strelištu Krivul, kod Zaječara, koja je u toku, obavlja se snovu Godišnjeg plana pozivanja i obuke lica iz rezervnog sastava, koja su na ratnom rasporedu u Timočkoj brigadi, saopštilo je Ministarstvo obrane Srbije.

Reč je o pripadnicima koji čine jedinicu ekvivalenta čete, a koja su pozivana preko lokalnih centara Ministarstva odbrane Zaječar, Bor, Negotin i Pirot.
Obuka koju organizuje Komanda za razvoj Timočke brigade, izvodi se u tri dela, počev od individualne osnovne, specijalističke i kolektivne obuke grupe - odeljenja.

U sastavu prve pešadijske čete, lica iz rezervnog sastava se obučavaju za specijalnosti: strelac, puškomitrljezac, mitraljezac, snajperista, nišandžija i razni poslužioci, ali i za radio – telegrafiste, medicinske tehničare i vozače.
Komandant Komande za razvoj Timočke brigade potpukovnik Vladica Vučković kaže da slična aktivnost nije realizovana dugi niz godina jer je rezervni vojni sastav uglavnom pozivan na jednodnevne vežbe.

Paralelno sa obukom pešadijske čete, u kasarni u Zaječaru traje osposobljanje lica iz rezervnog sastava logističkih specijalnosti, od posebnog značaja.
Cilj obuke je obnova ranije stečenih znanja „iz vojske“ ali i da pomognu u realizaciji sadržaja iz domena logistike, posebno kad je reč o rekonzervaciji i opravci neispravnih motornih vozila i pripremi i podeli hrane. Reč je o rezervistima koji su mehaničari i elektromehaničari za motorna vozila - točkaše i kuvari.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti