izvor: pixabay.com

Mirjana Piljić portparol Apelacionog suda kaže da roditelji mogu da se obrate tuženoj strani radi naplate štete

PALA PRESUDA: Grad duguje milione evra Beograđanima

Vesti07.09.2017. 16:50h 16:50h

Sudovi saglasni da svojstvo tuženih u ovim parnicama mogu imati grad i vrtići kao solidarni dužnici

Apelacioni sud u Beogradu doneo je prve pravosnažne presude kojima se roditeljima dosuđuje naknada štete zbog plaćanja vrtića više nego što je zakonom bilo propisano, rekla je za Blic Mirjana Piljić portparol Apelacionog suda.
Piljić objašnjava da roditelji koji su dobili pravosnažne presude mogu da se obrate tuženoj strani radi naplate štete, a tužena strana ima mogućnost da sama izvrši dobrovoljnu isplatu u roku od 15 dana od dana prijema presude. Ako se presuđeni iznos ne isplati dobrovoljno, roditelji mogu da pokrenu izvršne postupke za naplatu odštete.
Portparolka Apelacionog suda dodaje da su sudovi saglasni da svojstvo tuženih u ovim parnicama mogu imati grad i vrtići kao solidarni dužnici, a da je na roditeljima izbor da li će tužiti ob aili samo jedno od njih.
Oko 13.000 roditelja u Beogradu podnelo je tužbe jer su od 2010. do 2014. godine plaćali vrtić skuplje nego što je to zakonom bilo propisano. Sume koje bi trebalo da im budu isplaćene razlikuju se od slučaja do slučaja.
Prema Zakonu o predškolskom obrazovanju i vaspitanju roditelji su u obavezi da plaćaju 20 odsto ekonomske cene vrtića po detetu, koja je pre poskupljenja 2013. godine iznosila 13.000 dinara. Međutim, umesto 2.600 roditelji su plaćali i do 8.700 dinara. Posle poskupljenja u januaru 2013. godine, računi su dostizali i 9.700 dinara iako je ekonomska cena ostala ista.

Borba.rs
Komentari

Najvažnije vesti