izvor: peticije24.com

Potpiši i podrži

PETICIJA PODRŠKE NASTAVNICIMA ŠKOLE SVETI SAVA U ŠAPCU! Štrajkuju zato što ministar vedri i oblači

Vesti20.12.2017. 12:07h 12:08h

Suprotno proceduri za izbor direktora školske ustanove ministar prosvete imenovao vd direktora postavljajući svoju volju iznad zakonske procedure. Nastavnici stupili u štrajk ali iznad svega vode računa o interesima dece.

Pre tačno nedelju dana, ministar prosvete Mladen Šarčević nezakonito je, 20 dana posle isteka zakonskog roka, imenovao je VD direktora suprotno stavu školskog odbora osnovne škole „Sveti Sava“ u Šapcu. U pitanju je škola za decu sa smetnjama u razvoju, u kojoj, zbog pomenutog dela ministra već nedelju dana ŠTRAJK svih zaposlenih, ali i roditelja!

Osoba imenovana za VD direktora je u sukobu sa svim zaposlenima i sa roditeljima, osoba protiv koje su pokretani disciplinski postupci zbog težih povreda radnih obaveza, ali je zato politički podobna. U momentu kada je ministar imenuje konkurs za direktora je zavšen. Pomenuta osoba nije konkurisala, konkurs je raspisan i proveden po zakonu te ostaje nejasno zašto i na koji način onda imenuje tu osobu.

Nastavnici su upravo zbog toga stupilu u štrajk pre nedelju dana! Deca, nastavnici i roditelji su ceo dan u školi, nijedno dete nije odbijeno već se sa njima rade grupne radionice. Dakle, nastavnici pokazuju empatiju potrebnu za obavljanje svog posla, i njihovo nezadovoljstvo i jasno iskazan stav nije na štetu dece.

Zato ih i jesu podržali svi roditelji, koji su čak i sastavni deo štrajkačkog odbora. Zaposleni dobijaju pretnje gotovo svakog dana. Stižu im preteće poruke, naročito onim nastavnicima zaposlenim na određeno vreme, pozivaju se da predaju lične izveštaje o štrajku iako je sastav štrajkačkog odbora istaknut i na ulazu u školu ali i na oglasnim tablama.

Ovo je prevashodno pitanje solidarnosti i spremnosti da se podrže oni koji se bore za elementarno poštovanje  i ugled profesije koju obavljaju. Jedini zahtev koji zaposleni i roditelji iskazuju je momentalno razrešenje vd direktora i završetak konkursa i izbor direktora u skladu sa zakonom.

Iz tog razloga je Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije pozvano građane da potpišu peticiju, i prosledio link i saopštenje drugim sindikatima uz poruku: "Podelite, pozovite što više ljudi, vaših prijatelja, rođaka, kolega. Ili ćemo zajedno uspeti da se odbranimo ili će svako zasebno stradati. Vreme je da naučimo tu lekciju i da bar jednom „malom“ pobedom otškrinemo vrata neke drugačije budućnosti!" Dušan Kokot

POTPIŠI peticiju klikom na OVAJ LINK!

Borba
Komentari

Najvažnije vesti