izvor: organizacija "Krov nad glavom"

Borba za Ustaničku 244b

POKUŠAJ ISELJAVANJA IZBEGLICA U USTANIČKOJ! Krov nad glavom brani ugrožene

Vesti27.11.2017. 11:32h 11:41h

Jutros su izvršitelji sa policijom pokušali da isele jednu od dvadeset izbegličkih porodica u Ustaničkoj 244b.

Jutros su izvršitelji sa policijom pokušali da isele jednu od spornih dvadeset porodica u Ustaničkoj 244b. Borba je prošle nedelje pisala o iseljavanju izbegličkih porodica iz zgrade u ustaničkoj 244b., posle nejasnog i upitnog konkursa o dodeli stanova drugim ugroženim porodicama.

Kako se čini komesarijat za izbeglice je možda podelio neke od 20 stanova osobama u sukobu interesa, pa BORBA poziva nadležne istražne organe kao i Vladu Srbije da ceo slučaj podrobno ispita, a u slučaju nameštanja konkursa da protiv odgovornih pokrene prijave i da ih pozove na odgovornost.

Takođe, BORBA zahteva da se do rasvetljavanja spornog slučaja, obustave sva izvršenja, budući da se ovim putem 20 porodica isteruje na ulicu, što će mnoge od njih, naročito invalide i nezaposlene, učiniti beskućnicima, dok će bolesnima da bude ugrožen i život.

U saopštenju koje je jutros izdao Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije stoji da je Komesarijat spreman da ponudi privremeni smeštaj onima "koji moraju da napuste zaposednute stanove u Ustaničkoj ulici", kao i da su u Ustaničkoj ulici 244g i 244dj počele pripreme za useljavanje izbegličkih porodica u stanove dobijene u javnom postupku po rešenju Komisije za izbor korisnika.

Organizacija Krov nad glavom saopštila je u subotu da je 20 izbegličkih porodica koje žive u Ustaničkoj 244g dobilo rešenja o prinudnom iseljenju i da su od 27. do 30. novembra zakazana četiri iseljenja.

"Radi se o ljudima izbeglim iz ratova devedesetih godina. Neki od njih su invalidi, a svi su prošli kroz pakao rata i borbe za goli život. Ove porodice su se samoinicijativno uselile u prazne stanove namenjene za izbeglice i invalide, gde žive već devet godina", navela je ta organizacija.

Dodaje se da su se oni prijavljivali na konkurse Komesarijata za izbeglice za dodelu stanova, koji su zbog nepravilnosti više puta obarani, a da su na poslednjem konkursu stanovi dodeljeni drugim ljudima, a porodicama koje u njima žive je naredjeno da se isele, čime su ponovo osudjeni na beskućništvo.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti