izvor: pixabay.com

Siromaštvo

PORAŽAVAJUĆE CIFRE! U Srbiji je maksimalno moguće uštedeti 37 evra mesečno

Vesti30.10.2017. 13:27h 13:27h

Na nivou čitavog regiona CIE, prosečan mesečni iznos koji građani ostavljaju na stranu bio je u dosadašnjem toku godine 91 evro, pokazuje godišnje istraživanje Erste banke.

Štediše u zemljama Centralne i Istočne Evrope (CIE) ostavljaju u 2017. godini na stranu 10,4 odsto više novca mesečno nego prošle godine, pri čemu Austrijanci, koji svakog meseca izdvoje na štednju 239 evra, vode na ovoj listi, dok su građani Srbije na začelju sa mesečnim iznosom od 37 evra.

Te cifre nisu ni malo čudne, obzirom da zvanične cifre Nacionalne službe za zapošljavanje, pošto je izbrisala sa evidencije sve koji se nisu javljali službi, govore da u Srbiji zvanično ima 622.000 nezaposlenih. Nezvanično, spekuliše se o cifri od više od milion nezaposlenih građana.

Na nivou čitavog regiona CIE, prosečan mesečni iznos koji građani ostavljaju na stranu bio je u dosadašnjem toku godine 91 evro, pokazuje godišnje istraživanje Erste banka grupe pod nazivom "Novac u fokusu".

Dok mesečna štednja i investicije Hrvata od 63 evra mesečno predstavljaju povećanje od 10,5 odsto na medugodišnjem nivou, Mađari beleže porast od tek 1,9 procenata na 53 evra, što je najskromniji medugodišnji rast u regionu. Iznos koji su Srbi uspeli da ostave na stranu u 2017. porastao je za 8,8 odsto u odnosu na 2016. godinu dostigavši 37 evra mesečno, ali je on i dalje najniži u regionu.

Više od 36 procenata štediša u regionu su zadovoljne svojom sposobnošću da štede i investiraju, što je odraz porasta od četiri procentna poena u odnosu na 2016. godinu, navodi se u istraživanju Erste grupe.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti