izvor: saebaryo, flickr

Nepoverenje u institucije

PORAŽAVAJUĆE ISTRAŽIVANJE: Građani ne veruju da demokratskim učešćem mogu da menjaju društvo

Vesti07.12.2017. 13:55h 13:55h

90 odsto građana ne veruje da kontaktiranjem domaćih poslanika i uticajem na parlament mogu bilo šta da promene.

Najnovije istraživanje pokazuje da ljudi ne veruju u efikasnost građanskog učešća, izjavila je danas direktorka Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost Vukosava Crnjanski i ukazala da samo 15 odsto građana veruje da učešćem u organizovanim pritiscima na parlament mogu nešto da promene.

Predstavljajući istraživanje "Učešće građana u demokratskim procesima u Srbiji", Crnjanski je rekla da još manji procenat građana, svega osam odsto, veruje da može da utiče na donošenje odluka kontaktiranjem poslanika u Skupštini Srbije.

Dramatičan je pad poverenja građana i u medije, dodala je Crnjanski i navela da samo 28 odsto ispitanika veruje da mediji skreću pažnju na probleme građana, a prošle godine je u to verovalo 40 odsto ispitanika.

Istraživanje CRTA i Ipsos pokazuje da 64 odsto građana smatra da političari ne govore istinu, a samo osam odsto smatra suprotno.

Prema podacima iz istraživanja, 44 odsto građana veruje u politiku "čvrste ruke", dok 51 odsto podržava demokratiju.

Istraživanje je sprovedeno u oktobru na uzorku od 1.078 građana Srbije, sa kojima su istraživači direktno razgovarali.

Direktorka istraživanja Ipsos stratedžik marketinga Svetlana Logar rekla je da istraživanje pokazuje da su građani najviše zainteresovani za lokalne teme i načine punjenja budžeta.

Najmanje su zainteresovani za rad i organizaciju Skupštine Srbije. Uopšte, Skupština je nešto što građani u potpunosti zanemaruju, konstatovala je Logar.

Ona je ukazala da je veoma mala zainteresovanost i za rad nezavisnih institucija i da je očigledno da građani ne razumeju njihovu ulogu.

Dušan Spasojević, asistent na Fakultetu političkih nauka, istakao je da je ključna stvar kako da se građani više uključe u proces donošenja odluka u društvu.

On je ocenio da je tužno što građani ne vide kritičnu dimenziju u izveštavanju medija i da smatraju da mediji uglavnom ne dovode u pitanje odluke vlade.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti