izvor: wikimedia commons

Tragedija

PREMINUO NEBOJŠA GLOGOVAC! ŽALOST I NEVERICA ZBOG ODLASKA NAJBOLJEG

Vesti09.02.2018. 11:22h 11:29h

Glogovac je pre deset dana u kritičnom stanju primljen na Institut za onkologiju, u kojem je inače primao terapiju. Na žalost, nije uspeo da pobedi najtežu bolest.

Naš poznati televizijski i pozorišni glumac Nebojša Glogovac preminuo je u 49. godini posle kraće bolesti.

U decembru prošle godine mu se zdravstveno stanje pogoršalo. Potražio je pomoć u Nemačkoj, a lečenje zatim nastavio u Institutu za onkologiju. Glogovcu se zdravstveno stanje naglo pogoršalo pa je pre 10 dana hitno primljen u Institut za onkologiju.

Odlazak Nebojše Glogovca, možda najboljeg domaćeg glumca srednje generacije, predstavlja težak udarac za nacionalnu kinematografiju i pozorište.

Glogovac je rođen je 30. avgusta, 1969. u Trebinju, u porodici sveštenika Milovana i krojačice Milene Glogovac. Porodica se iz Trebinja preselila u Opovo, a potom Pančevo, gde je Nebojšin otac postao prota, 1977. godine. Glogovac je imao malu ulogu školskog druga Slobodana Popadića u tada vrlo popularnoj seriji "Bolji život" (1987). Posle srednje škole je upisao studije psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Nakon dve godine studija se predomislio i 1990. godine je upisao glumu na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Vladimira Jevtovića.

Nebojša Glogovac je tumačio brojne uloge na televiziji i u pozorištu. Jedna od njegovih poslednjih uloga bila je u TV seriji "Nemanjići – Rađanje kraljevine", koje će uskoro početi da se emituje na RTS. Tumačio je ulogu Vukana, najstarijeg sina Stefana Nemanje.

Neke od uloga koje će ostati upamćene su u ostvarenjima "Bure baruta", Nebeska udica", "Munje", "Kad porastem biću kengur", "Klopka", "Hadersfild", "Branio sam Mladu Bosnu", "Krugovi", "Do koske", "Enklava", "Ustav Republike Hrvatske". Igrao je u serijama "Porodično blago", "Moj rođak sa sela", "Vratiće se rode", "Vojna akademija", "Ubice mog oca".

Od 1996. godine bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta gde je odigrao niz zapaženih uloga. Neke od njegovih pozorišnih uloga su u predstavama "Sumnjivo lice", "Metamorfoze", "Hadersfild", "Šine", "Lutalica", "Lažni car Šćepan Mali", "Razbijeni krčag", "Hamlet".

Prošle godine je proglašen Evropskim glumcem godine na Film festivalu u Italiji. Dobio je nagrade za najboljeg glumca u filmu "Ustav Republike Hrvatske" na festivalima u Puli i Londonu kao i Gran pri na Filmskim susretima u Nišu. Izdvaja se i Sterijina nagrada za glumačko ostavrenje u predstavi "Hadersfild" na Sterijinom pozorju u Novom Sadu, nagrada Grada Beograda za filmsku umetnost, Nagrada "Miloš Žutić", Statueta "David Štrbac", Nagrada "Branka i Mlađa Veselinović", nagrade "Ardalion".

 

Borba
Komentari

Najvažnije vesti