izvor: Hyun Woo Kang, flickr

Odgovoran

PRIVEDEN OSUMNJIČENI ZA TROVANJE DECE! Stafilokoka u špagetama

Vesti04.10.2017. 10:40h 10:40h

Uzročnik trovanja 149 đaka u šest beogradskih osnovnih škola je stafilokoka, potvrđeno je u laboratoriji Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Policija je danas odredila zadržavanje do 48 sati za B.P.(1976) zbog sumnje da je izvršio krivično delo proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih namirnica, isporučenih osnovnim školama u kojima su deca imala zdravstvene tegobe.

Postoje osnovi sumnje da je B.P. u svojstvu odgovornog lica privrednog društva „Catering&Bakers“, koje je imalo zaključene ugovore o javnim nabavkama sa osnovnim školama „Braća Baruh“, „Veljko Dugošević“, „Vojvoda Mišić“ i „Radojka Lakić“, za dostavljanje pripremljenih obroka, u periodu 2. do 3. oktobra proizvodio i stavio u promet škodljive životne namirnice koje je isporučio ovim osnovnim školama, navodi se u saopštenju MUP.

Uzročnik trovanja 149 đaka u šest beogradskih osnovnih škola je stafilokoka, potvrđeno je u laboratoriji Gradskog zavoda za javno zdravlje.

"Uzročnik trovanja dece je Stafilokokni enterotoksin", rekla je za Pink epidemiolog Slavica Maris i dodala da je epidemiološko ispitivanje rađeno u 18 beogradskih škokla i dva privatna vrtića i da je trovanje bilo u šest škola.

Ona je pojasnila da u zavisnosti koliko se unese enterotoksina zavisi klinička slika kod dece, da u ovom slučaju nije bilo teže kliničke slike, da niko nije zadržan na bolničkom lečenju. Pomocnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Zoran Panajotović rekao je da se pretpostavlja da je neko u pripremi hrane bio kliconoša i da je tako stafilokoka dospela u hranu.

"To se najčešće dešava u pripremnom, proizvodnom delu. Osobe koje rade sa hranom mora da bude zdrava i da redovno odlazi na sanitarni pregled", naglasio je Panajotović i dodao da je poslednji inspekcijski nadzor u firmi koja je škole snadbevala hranom urađen pred početak školske godine.

On je rekao da je firma privremeno zatvorena, a da to može da traje do okončanja postupka. Privremeno zatvaranje firme trajaće dok se ne završi postupak i utvrdi se odgovornost, naglasio je Panajotović.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti