izvor: pixabay.com

Prevara

RADNICI GONE DIREKTORA! Krivična prijava protiv generalnog u fabrici kablova u Jagodini

Vesti04.10.2017. 15:19h 15:19h

Krivična prijava poneta je Višem tužilaštvu u Jagodini i to je prva krivična prijava zbog prevare radnika da se odreknu svojih zarada. Radnicima je rečeno da potpišu sporazum da se odriču zaostalih zarada ili da im u suprotnom neće biti isplaćene otpremni

Oko 2.000 radnika Fabrike kablova u Jagodini podnelo je danas krivičnu prijavu protiv generalnog direktora te fabrike Ratka Vučurovića jer ih je uslovio da potpišu sporazuma kojim se odriču isplate zaostale zarade. Krivična prijava poneta je Višem tužilaštvu u Jagodini i to je prva krivična prijava zbog prevare radnika da se odreknu svojih zarada, rekao je agenciji Beta pravni zastupnik radnika Vladimir Todorić.

On je naveo da je reč o radnicima koji su 2016. godine proglašeni tehnnološkim viškom a kojima su na osnovu socijalnog programa sledovale otpremnine.
Todorić je naveo da je njima rečeno da potpišu sporazum da se odriču zaostalih zarada ili da im u suprotnom neće biti isplaćene otpremnine.
"Reč je o dugovanju od oko 6.000 evra. Takvi sporazumi su nezakoniti i ništavni. Niko se ne može odreći zarade, niti sudske zaštite. Država je odgovorna za dugovanja društvenih preduzeća", kazao je on.

Prema njegovim rečima, reč je o organizovanoj prevari radnika koji ne znaju svoj prava a takve stvari dešavale su se i u drugim preduzećima.
On je naveo i da će radnici ipak preko suda tražiti zarade.
"Tužilašto treba da postupi po krivičnoj prijavi. Ovo će pokazati da li će država da toleriše ovakvu praksu ili da je sankcioniše", naveo je pravni zastupnik radnika.

Isplata socijalnog programa za radnike Fabrike kablova u Jagodini počela je u avgustu 2016. godine, a prema tadašnjim izjavama rukovodilaca fabrike za otpremnine se izjasnilo nešto više od 800 radnika.

"Oko 350 radnika nije se izjasnilo za socijalni program, a u toku je sprovodjenje reorganizacije proizvodnih procesa. Konačnu odluku o Unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR) imaćemo za dva do tri meseca", rekao je tada Vučurović.

UPPR predvidjao je da se potraživanja poverioca, a u slučaju Fabrike kablova to je država, pretvaraju u akcije, tako da država postaje većinski vlasnik fabrike.

Fabrika kablova je bila jedno od 17 strateških zaštićenih preduzeća. Ova fabrika je u vreme bivše Jugoslavije zapošljavala 10.000 radnika.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti