izvor: Steve Jones, flickr

Goša stoji

RADNICI GOŠE OBUSTAVILI PROIZVODNJU! Propast Smederevske palanke. 70 odsto radnika na ulicu

Vesti17.11.2017. 12:18h 12:18h

Najmanje 70 odsto radnika biće otpušteno, što će Smederevsku palanku pretvoriti u dolinu gladi.

Radnici Fabrike šinskih vozila (FŠV) “Goša” iz Smederevske palanke jutros su obustavili proizvodnju, nakon što je juče Privredni sud u Požarevcu pokrenuo stečaj u toj kompaniji.

Predsednik fabričkog sindkata ASNS Milan Vujičić izjavio je da su radnici šokirani vešću o pokretanju stečaja zbog duga od samo 400.000 evra, zbog čega su odlučili da obustave proizvodnju.

Ovo je grom iz vedra neba, jer niko nije očekivao da će sud prihvatiti predlog za pokretanje stečaja, tim pre što smo 2. novembra potpisali ugovor sa firmom iz Irana da za njih uradimo 27 putničkih vagona, čija je vrednost 25 miliona evra, kazao je Vujičić. On je dodao da je “Goša” imala ponude za proizvodju tramvaja i teretnih vagona, navodeći da je to “ulivalo nadu da će isplivati”. Međutim, očigledno je da nekome nije odgovaralo da to mi radimo, već da to treba da se uveze ili da taj posao radi neka druga firma, istakao je Vujičić.

Prema njegovim rečima, zbog svega toga doneta je odluka o prekidu proizvodnje.

Radnici su zaključili da nemaju više razloga da rade i doneli smo odluku da danas prekinemo proizvodnju. Svi poslovi koje smo radili su obustavljeni, istakao je predsednik fabričkog sindikata ASNS.

Vujičić je ocenio da će stečaj u “Goši” imati katastrofalne socijalne posledice po grad, jer će, kako je istakao, više od 1.000 radnika i članova njihovih porodica biti u “egzistencijalnom problemu”.

Najmanje 70 odsto radnika biće otpušteno, što će Smederevsku palanku pretvoriti u dolinu gladi. Stečaj za radnike znači trajni gubitak posla, jer u gradu u kome nema posla za mlade, šta da očekujemo mi koji imamo 50 i više godina, ocenio je Vujičić.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti