izvor: pixabay.com

U letnjim mesecima je izuzetno važno sprečiti toplotni udar

SINDIKATI: Poslodavci da vode računa o zdravlju radnika

Vesti02.08.2017. 11:55h 13:15h

Inspekcije bi trebalo pojačano da kontrolišu poslodavce čiji radnici rade na otvorenom

Poljuljano poverenje u institucije

Budući da je država jedini garant da će poslodavci da poštuju zakone i norme, a da je pri tom ta ista država u nedavnom štrajku radnika Fijata retorikom i politikom podržala poslodavca, ostaje da se vidi da li će i u slučajevima ekstremnih vrućina državne institucije da zaštite radnike, kako zakon nalaže, ili će nečinjenjem da podrže poslodavce i ostave radnike da rade u nehumanim uslovima.

Živa u termometru će verovatno da nadmaši 40 stepeni, stoga od poslodavaca i države očekujemo puno poštovanje zakonskih normi i preporuka za rad u uslovima ekstremnih vrućina, saopštili su danas Udružni sindikati Srbije "Sloga".

Od države i inspekcije rada očekujemo da spreče temperaturni udar na radnike kroz punu i pojačanu mobilnost u kontroli poslodavaca koji zapošljavaju radnike na otvorenom i gradilištima, piše u saopštenju.
Sloga u saopštenju podseća da su fabrikama, poput južnokorejske Jure, italijanskog Geoksa ili kruševačkog Trajala, radnici zbog ukazivanja na kršenje odredbi iz zakona o zaštiti zdravlja na radu dobijali i otkaze.
U Srbiji, u kojoj je standard života veoma nizak, a nezaposlenost uprkos tvrdnjama o smanjenju i dalje visoka, potpuno je logično da će se nesavesni poslodavci ponašati u skladu sa svojim profitom, a ne potrebama zaposlenih i brige o njihovom zdravlju, ukazuje Sloga.

Borba.rs
Komentari

Najvažnije vesti