izvor: pixabay.com

Otrov u vodi

STANARI SEDAM DANA BEZ VODE! Isključili soliter u Vranju zbog zagađenja fenolom

Vesti09.11.2017. 12:27h 12:27h

iz slavina u stanovima, umesto uobičajene vode, teče plavičasta tečnost.

Stanari solitera "A" u Bloku Pošta-banka u centru Vranja nedelju dana nemaju vodu za piće, jer su zbog neispravnosti vode njihovi stanovi isključeni sa vodovodne mreže, piše portal Vranjske.

Kako piše taj portal, iz slavina u stanovima, umesto uobičajene vode, teče plavičasta tečnost.

"Vodovod" je 3. novembra obavestio Skupštinu stanara da je "došlo do zagadjenja vode za piće i druge potrebe u vodovodnoj mreži" i da je isporuka vode obustavljena "u cilju prvencije i zaštite života i zdravlja ljudi" i da će zgrada biti ponovo priključena na mrežu kada bude završen kompletan pregled vodovodnih instalacija.

Analiza uzorka vode za piće, koji je tada uzeo Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) u Vranju, pokazala je prisustvo fenola, derivata benzena, koji se u pogledu toksičnosti karakteriše kao otrovna materija, dok se u obliku petoprocentnog rastvora koristi kao dezinfekciono sredstvo, a u kontaktu sa kožom izaziva iritaciju.

ZZJZ je naveo da "uzorak ne odgovara odredbama Zakona o bezbednosti hrane i Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće", a direktorka Zavoda Svetlana Stojanović rekla je za Vranjske da je voda neispravna za piće.

"Ne odgovara u fizičko-hemijskom pogledu, zbog prisutnosti boje, mutnoće, povećanog sadržaja deterdženata i fenola. Ponavljati uzorkovanje do potpune ispravnosti", navodi se u stručnom mišljenju ZZJZ.

Stanari tog solitera vodom se snabdevaju sa javne česme na šetalištu u centru Vranja.

Borba
Komentari

Najvažnije vesti