izvor: Evan Bench, flickr

Koristiće dečiji rad

SVI SU PROTIV DUALNOG OBRAZOVANJA! Niko sem vlasti nije za eksploataciju dece

Vesti02.11.2017. 19:03h 19:06h

Od svih učesnika u skupštinskom i političkom životu, jedino SNS i lažno socijalistička SPS su za guranje dece da "šegrtuju" za džabe u privatnim firmama tokom školovanja

Komentari svih učesnika u parlamentarnom životu su protiv dualnog obrazovanja. Svi koji ne sede u izvršnoj vlasti, pa čak i neoliberalne partije, su svesne da će dualno obrazovanje da ostavi iza sebe haos i jednu eksploatisanu, izrabljivanu generaciju, bez praktičnih znanja, ali i bez obrazovanja. Dualno obrazovanje je pretnja mladim naraštajima, vraćanje Srbije u 19. vek i uništenje već teško oštećene i ruinirane demokratije.

Ovako su u skupštini pričali protiv dualnog obrazovanja.

  • Poslanici opozicije negodovali su zbog uvodjenja tim zakonom ugovora koje potpisuju škola, poslodavac i učenik i tvrdili da je ugovor u korist poslodavca, a i da će dualno obrazovanje od dece stvoriti jeftinu radnu snagu.
  • Ministarstvo prosvete ne bi smelo da uvodi dualno obrazovanje, jer će da unizi ionako devastiran obrazovni sistem u Srbiji.
  • Država bi trebalo da preuzme odgovornost za to da se deca edukuju unutar obrazovnog sistema uvodjenjem prakse u srednje stručne škole, umesto što će se slati u privatni sektor gde će da budu izloženi riziku da budu eksploatiani od strane poslodavca.
  • Deca 21. veka se guraju u modele obrazovanja iz 19. veka.
  • Uvođenje ugovora je "kompletan apsurd" zato što se obrazovni proces tretira kao ugovorni odnos.
  • Ministarstvo govori o dualnom obrazovanju, a u stvari je to "slabo plaćen težak fizički rad". Po budućim ugovorima poslodavci imaju sva prava, a učenici i roditelji nikakva.

A šta kaže vlast?

Vučićev SNS: Zakon o dualnom obrazovanju je "jedan divan zakon". 

Dačićev SPS: Nema govora o tome da se zakonom o dualnom obrazovanju omogućava eksploatacija dece. U trenutku kada poslodavac dovoljno iskoristi radnu snagu, odnosno učenike, moći će da raskine ugovor. 

Borba
Komentari

Najvažnije vesti