Foto Medija centar Beograd

Sumnjivo poreklo para

Tetka iz Kanade platila Vulinu stan

Vesti18.09.2017. 13:24h 13:29h

Aleksandar Vulin ne može da dokaže poreklo više od 200.000 evra kojima je kupio stan objavio je KRIK na svom sajtu

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je agenciji za borbu protiv korupcije dao je neuverljivo objašnjenje da je 200 hiljada evra pozajmio od suprugine tetke iz Kanade. Zbog sumnje da je počinio krivično delo, Agencija ga je prijavila tužilaštvu koje je dve godine kasnije obustavilo postupak. 

U nastavku su, ukratko, istraživanja o poreklu novca kojim je ministar Vulin kupio stan a koje je objavio portal KRIK.

Vulin je stan kupio u julu 2012., pošto je SNS u čijoj je koaliciji i Vulinov PS došao na vlast. Vulin postaje poslanik, direktor kancelarije za KiM a potom i ministar u Vladi Republike Srbije. Pošto je, po obavezi, prijavio imovinu Agenciji za borbu protiv korupcije, agencija proverava dostavljene podatke i nailazi na niz nelogičnosti vezanih za stan koji je kupio. Agencija je tada utvrdila da Vulin nije imao legalno stečen novac za kupovinu stana.

Dokazi i odbrana, u dve različite verzije, još više su produbili sumnju o tome kako je Vulin stekao novac za kupovinu nekretnine. Po dodatnim proverama, agencija je sačinila izveštaj i prosledila ga Tužilaštvu za organizovani kriminal. Agencija je čuvala izveštaj u tajnosti, sve dok KRIK nije, uz pomoć poverenika Šabića, došao do sledećih podataka:

 • Stan sa parking mestom na zvezdari: 244.620 evra
 • Prva rata od 40.000 evra ispaćena u oktobru 2011, a ostatak do septembra 2012. godine
 • Vulin poseduje do tada samo jednosoban stan u Novom Sadu, koji je dobio na poklon od sudije Olgice Milošević, a dve godine kasnije ga prodao rođenom bratu za 38.000 evra.
 • Vulin je agenciji naveo da je stan na Zvezdari platio od prodaje imovine, međutim vrednost prodatog stana u Novom Sadu ne pokriva do kraja ni prvu ratu stana u Beogradu.
 • Vulin tada pojašnjava da su on i supruga pozajmili 205.000 evra od njene tetke koja živi u Kanadi. Taj novac Vulin nikada nije prijavio, što je po zakonu bio obavezan da uradi.
 • Takođe, Vulin nije naveo broj računa prodavca stana na koji je Vulin, navodno, uplatio novac pozajmljen iz Kanade.
 • Vulin takođe nije dostavio dokaz o uplati 205.000 evra, a u slučaju da je dobio novac u kešu, opet je prekršio zakon, budući da preko granice sme da se prenese najviše 10.000 evra u gotovini.
 • Na računima Vulina i njegove supruge nisu pronađene uplate od 205.000 evra.
 • Nedelju dana pošto je izveštaj agencije stigao u tužilaštvo, na čelo tužilaštva dolazi Mladen Nenadić, kojeg je postavila vladajuća većina.
 • Postupak je od tada stajao "u fioci" dve godine, a kako kažu u tužilaštvu, policija je ignorisala njihove zahteve.
 • Početkom jula ove godine tužilaštvo je saopštilo da nema dokaza da je Vulin počinio bilo koje krivično delo iz njihove nadležnosti.

„Prikupljeni podaci ne ukazuju na osnov sumnje da se u radnjama Aleksandra Vulina stiču bitni elementi krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i primanje mita“, piše u odgovoru tužilaštva. Slučaj je prebačen Prvom osnovnom tužilaštvu koje je proveravalo samo da li je Vulin prijavio imovinu Agenciji.  S obzirom na to da je stan prijavljen kada je kupljen, i ovo tužilaštvo je odbacilo prijavu protiv Vulina i sredinom avgusta zatvorilo slučaj.

Javnost je tako ostala bez odgovora otkud ministru Vulinu više od 200.000 evra u kešu.

Integralnu verziju članka možete da pogledate na portalu KRIK.

Borba.rs
Komentari

Najvažnije vesti